Bursa Büyükşehir Belediyesi 2050 Vizyonu’nu paylaşıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2050 Vizyonu’nu paylaşıyor
07.10.2024
A+
A-

 

MELİKE TİMUR

Bursa Büyükşehir Belediyesinin, kentin geleceğini şekillendirmek ve Bursamızı daha yaşanabilir kılmak amacıyla hazırladığı ‘Çevre Düzeni Planı’ ve ‘Bursa 2050 Vizyonu’ projeleri, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.

Bursa’nın çevresel, sosyal ve ekonomik gelişimini destekleyerek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir kent bırakmak hedefiyle, alanında uzman akademisyen danışmanların katkılarıyla oluşturulan projelerin tanıtım toplantısı Merinos AKKM, Osmangazi salonunda gerçekleştirildi.

Düzenlenen basın toplantına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekillerinden Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, Önceki Dönemlerden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Bursa Akademik Oda Başkanları ve çok sayıda STK mensubu katıldı.
Bursa Planlama Ajansı Kurulu’ndan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Bursa’nın son 40 yılda nasıl kötü bir seyir izlediğine birlikte tanıklık ettik. Bursa Çevre Düzeni planıyla ilgili Erdem Saker, kendi döneminde nasıl bir planlama yapıldığını ve bundan sonrası için nasıl bir planlama izlenmesi gerektiğini bizimle paylaştı. ‘Hepiniz bir bedel ödemek zorundasınız’ dedi. 1998’lerdeki planlamaya sadık kalmak gerektiğini söyledi. 30 tane fazla bilim insanının çalışmaya katkı sağladığı 2050 vizyonu sizinle paylaşılacak” açıklamalarında bulundu.

Bursa’ya OSB yetiştirilemediğini söyleyen Kent Araştırmaları Uzmanı Murat Güvenç, “Organize sanayi bölgesinin kent planlama açısından önemini anlamak için çok eski arşivlere gitmek gerekir. Organize Sanayi Bölgeleri, bir kent sisteminde istihdamın dağılımını belirler. Bunun ilk örneğini Ankara planlamasında yaptık. İstihdamı, doğal kaynakları, toplum sağlığını değerlendirme dışında bırakmaktan kapsamlı bir planlamayla mümkün olacak. Veri planlaması da çok önemli. Veri dediğimiz konuda çok ileri aşamalarda değiliz. Toplumsal veriler konusunda sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılar içerisinde Türkiye, 1900-2000’li yıllara kadar nüfus sayma pratiğini geride bıraktı. 2000’li yıllarda sahip olmadığımız bir şey ise teknoloji. Planlama bilgi sistemi kurulacağını konuştuk. Tüm gruplar, kendi kaynaklarını birbiriyle paylaşmış olacak ve hiç kimsenin yaptığı iş kendi içerisinde kalmayacak, birbirleriyle paylaşılır vaziyete gelecek” diye konuştu.

 

Büyükşehir’in 2050 Vizyonu: Kentin yeşil kimliği ortaya çıkacak

Kent politikalarını, kentli ile geliştirecek, Bursa’nın tarihsel mirasından aldığı güçle tüm sektörlerde yükselmesini, kültürel düzeyini artırmasını, dirençli bir kent olma yolunda kararlılığını yansıtacak logomuz ise kentimizin simgelerinden çınar ağacının gücünü vurgulamaktadır. Çınar ağacı Bursa’nın köklü geçmişini, dallarıyla da geleceğe uzanmaktadır. Sürdürülebilirliği ön plana çıkardığımız logomuz çınar gibi köklü geleceğe uzanma kararlılığımızı simgelemektedir. Bursa için yapılacak tüm faaliyetler, mekansal projeler, veri, istatistik, iletişim birimlerimiz tarafından işbirliği ile yönetilecektir. 88 teknik uzman, idare ve destek ekibiyle toplam 125 personelle hizmet verecektir. Akademik odalar, üniversiteler, özel sektör temsilcileri ile birlikte gerçekleştirecektir. Bu ofisimiz Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde olacak ve ofisimizi hazırlamış bulunuyoruz. Bursa’nın 1998 1/100 binlik ölçekli planı hazırlanmıştır. Bugün yürürlükteki en eski çevre düzeni planına sahiptir. Bu plan projeksiyon hedef yıllarını aştığı ve kentimizin ihtiyaçlarını karşılayamadığını biliyoruz. Hep birlikte oluşturacağımız yeni vizyonla kentimizi 2050 yılına ulaştıracak, tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi için planı başlattık. Bu Bursa’nın kent anayasası olacaktır.” dedi.

 

“MARMARA’YI BÜTÜNSEL ANLAMDA DÜŞÜNMELİYİZ”

Bozbey, “Marmara’yı bütünsel anlamda düşünmek, ulaşım, turizm, sanayi, tarım gibi anlayıştaki çalışmaları yaparak Marmara’yı bütüncül düşünmek bizim sorumluluğumuzdur. Marmara Denizi hepimizin ortak alanıdır. Bu anlamda planlama süreçlerini yönetmek ve birleştirilebilecek düzeye getirmek hepimizin sorumluluğudur. 1/100 binlik çevre düzeni planı Bursa’nın sürdürülebilir büyümesini sağlayacaktır. Kentin yeşil kimliğini ortaya çıkaracak yol haritası olacaktır. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Kestel, Gürsu ilçeleri merkezdir. Batıda Mustafakemalpaşa, Karacabey gibi bölgeme yöntemi sayesinde benzer yerleşmeler arasında koordinasyonu sağlamış olacağız. Hep birlikte ortak akılla, katılımcı anlayışla, bilimle Bursa’mıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu çalışmanın başarıyla tamamlanacağına olan inancım tamdır” diyerek sözlerini noktaladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.