Başkan Pars’tan emeklilerin sorunları ile ilgili açıklama
Türkiye emekliler derneği (TÜED) Uludağ şube başkanı Kenan Pars, emeklilerin sorunları ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Pars, açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “2024 yılı, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Emeklilik Yılı” ilan edilmiştir. Emeklilerin yılını, Derneğimiz “Emekliler Yılı, Telafi Yılı” olarak değerlendirmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun paydaşı ve emeklilerin hak savunucu olan Türkiye Emekliler Derneği, emeklilik yılında düzenlenecek tüm etkinliklere destek verecek, emeklilerin sorunlarının çözümü için mücadele edecektir.
Emekli aylıklarının geçim özelliğini yitirdiğine dikkat çeken Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS “Kurdaki artış, enflasyondaki yükseliş, güncellenme katsayısı ve aylık bağlama oranlarındaki kayıplar nedeniyle, alım gücü düşen emeklilerimize yapılacak bir intibak düzenlemesiyle aylıkları iyileştirilmeli ve hakları teslim edilmeli” çağrısında bulundu.
“Devlet, emekli aylıklarını iyileştirecek ve insanca yaşamaya yetecek aylığın ödenmesini garanti edecek değişikliklere gitmelidir.
Emeklilerin yoksulluk döneminden çıkarılarak, emeklisi mutlu bir ülke olunması için sosyal güvenlik sistemimiz sil baştan yeniden düzenlenmelidir.
Ödenmekte olan gelir ve aylıkların zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalması, sosyal güvenlik sorununa dönüşmüştür. Çeyrek asır çalışarak prim ve vergi ödeyen ve her eserde emeği olan emeklilerimize hak ettikleri aylığın ödenmesi, sosyal devletin en önemli görevi olmalıdır.
Gelir eşitsizliği en fazla emeklilerimizi etkilemektedir. Milli gelirden en az payı emeklilerin alması, sosyal güvenlik sistemimizin zayıflatılmasından kaynaklanmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir olan 13 bin 100 Dolar’ın dörtte birini emekliler almaktadır. Gelir dağılımı sonuçlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 80’nin milli gelirden hak ettiği payı alamaması, toplumsal büyük bir sorundur.
31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler yapılacaktır. Belediyelerin taahhütleri arasında emeklilerimize ekonomik, sosyal ve kültürel olarak destek vaatleri, aslında emeklilerin bu yardımlara muhtaç hale geldiklerinin en açık göstergesi olmuştur.
Bütün bu gerçekler doğrultusunda, acilen;
– İntibak düzenlemesi Emekliler Yılı’nda hayata geçirilerek, mağduriyetler giderilmelidir.
– Emeklilere, seyyanen iyileştirme yapılmalıdır.
– Bayram ikramiyesi alım gücü çok düştüğünden, belirlenen tutar yeniden revize edilmelidir.
– Emeklilerden, sağlıkta katkı payı alınmamalıdır.
– Derneğimizin girişimleriyle elde edilen Promosyon hakkı, yine derneğimizin de emeklileri temsil ettiği bir sistemle, günün koşullarına göre belirlenmelidir.
– Evi olmayan emeklilerimize Kira Desteği sağlanmalıdır.
– Emeklilerin zorunlu harcamalarından (elektrik, su, doğalgaz, yakacak vb) vergi alınmamalıdır
Açıklamalarına KenanPARS şöyle devam etti:
“Akıl mantıkla anlamak mümkün değil. Bağımsız enflasyon Araştırma Grubu ENAG Ocak, Şubatayenflasyonunu yüzde 14,10 açıkladı. ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 121,98 TÜİK ne açıklıyor Ocak , Şubat ayı için yüzde 11,54 yıllık enflasyonda yüzde 67,07 dir. Tüketicinin hissettiği enflasyon oranı en az yüzde 200 dur. Bu resmen hırsızlıktır. Emeklinin hakkını çalmaktır. Toplumun en mağdur kesimi emekliyi ölüme sürüklemektir.
Cumhuriyetin 100 üncü yılında 2024 emekliler yılı olarak ilan edildiğinde 11.000 Milyon emekli açlık sınırının altında maaş alıyor. Marketin, pazarın, kasabın yolunu unuttu torunlarına bir simit parası ve harçlık veremiyor. Sayıları 16 Milyona yakın Emekli, dul ve yetimlerini yok sayanlar, açlığa yoksulluğa sürükleyenler şunu iyi bilsinler; Emekliler sadaka istemiyor. Yıllarca çalışıp ülke ekonomisine değer katmış bu insanlar insanca yaşamak için hakları olanı istiyor. Sosyal Güvenlik sistemine yıllarca prim ödeyerek emeklilik hakkını alan bizlere külfet gözüyle bakılıyor. Emeklilik külfet değil, yıllarca çalışıp, prim ödeyip kazanılmış en kutsal haktır.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞININ ASGARİ ÜÇRETTEN AZ OLMASI KABUL EDİLEMEZ.
Şubat ayı Açlık Sınırı 16.254TL , Yoksulluk Sınırı ise 52.955 TL Asgari Ücret son yapılan artışla 17.002 TL oldu. En düşük emekli aylığı ise 10.000 TL. Dul ve yetimlerimiz daha da düşük emekli aylığının asgari ücretten az olması kabul edilemez. Bir toplumun refahı emeklinin yaşam standartlarıyla ölçülür. Emekli açlıkla, sefaletle yaşamaya çalışıyor. Emeklinin mutfağında yangın var. Bu yüzden bizim talebimiz yetmez ama en düşük emekli aylığının asgari ücrete endekslenmesi ve yapılacak artışın SEYYANEN bütün emeklilere verilmesidir. Seçim öncesi emeklilerin talepleri değerlendirilmelidir. Seçimden seçime hatırlanan emeklinin artık vaatlere karnı tok. Emekli sandığa giderken yapılanları da yapılmayanları da unutmayacaktır’’. Tüm emeklileri çatımız altında birleşmeye çağırıyorum. Emekliler kendi davasında birleşmediği sürece sesimizi duymamaya devam edecekler. ‘’Bir olalım, güçlü olalım ,hakkımızı alalım’’
Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşulların farkındayız ancak; devletimizin emeklisine verdiği değer maalesef ortadır. Emeklilerin de çalışmak zorunda kalmadan, çocuklarına , torunlarına , konu komşusuna muhtaç olmadan , sıcak evinde karnı tok , insan onuruna yaraşır. Bir şekilde yaşamını idame ettirecek sahip olması hakkıdır.
Sayın, cumhurbaşkanımız ve Parlamento’daki milletvekilleri, emelinin iki silahı var , biri hayır duası , biride bedduası -, emekli altı yıldır hayır dua etmiyor. Emeklilerin hayır duası ana , baba duasıyla eş değerdir. Bir an önce emeklilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.”