CHP MUDANYA BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI AKIN POROY: EN BÜYÜK SORUN “DEPREM”
Akın Poroy, Mudanya Belediye Başkanlığı’na aday adaylığı dosyasını teslim ederek, Mudanya’ya talip ve aday adayı olduğunu duyurmuştu. Kent Bursa Gazetesi’ne adaylık süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Poroy, birçok konuya değinerek sorulara cevap verdi.
SAVAŞ ESEN
Aday Adaylık süreci hakkında konuşan CHP Mudanya Belediyesi Başkan Aday Adayı Akın Poroy sürecin kendisi açısından iyi geçtiğini belirtip şu ifadeleri kullandı; ‘’Süreç benim açımdan çok iyiydi. Hemen hemen son derece memnun kaldım. Hani diğer arkadaşlar da kendilerini anlattılar tabi onlar ama şu anda biz zaten adaymış gibi bir çalışma yapıyoruz. Bir ekip arkadaşlarımız var, 32 kişiyiz 10’u üretim olarak mutfakta da çalışıyorlar. Sürekli bir şeyler üretmeye çalışıyorlar. Sonuçta sürecin sonunda biz gelirsek hazır vaziyetteyiz. Ha biz gelemezsek nasıl olsa Cumhuriyet Halk Partisi bayramından dalgalanmaya devam edecek. Biz projelerimizi gider, mevcut adaylara da paylaşırız ve onun peşinden de koşarız.’’ Kökeninin doğru yol Partisi’nden geldiğini söyleyen Poroy; ‘’Çünkü ben biraz daha laik, Atatürkçü, sosyal demokrat yapıya sahip olduğum için biz Doğruyol partililer ve anavatan partiler ikiye ayrıldık. Biz bu tarafı tercih edenlerdeniz ama AK Parti de siyaseti devam eden merkez sağ kökenli birçok arkadaşım var’’ dedi.
MUDANYA’NIN EN ÖNEMLİ KONUSU DEPREM
Mudanya’nın bir çok önemli meselesi olduğunu ancak bunlardan en önemli sorunun deprem olduğunu vurgulayan Poroy; ‘’Mudanya’da son bir haftadır konuşulan gündem de olan en önemli mesele deprem. Sorduğun zaman Mudanya’nın problemi ne? Ulaşım, trafik tamam.Bu bir problem ama ondan daha önemli bir problem deprem. Şu anda bizim mesela belediye binamız boşalmış durumda çünkü 76 sene öncesinde yapılmış bir bina, 99daburası bir güçlendirilme yapılmış. Depremden sonra da belediye çalışanlarımız biz burada oturmayalım dediler ve şu andatepeye taşınıyor belediye.
Mudanya yorgun bir şehir. Sonuçta eski binalarımız çok.5 6 saniye değil de 10 15 saniye sürseydi şuan başka şeyler konuşuyorduk. 10 saniye değil de 20 saniye sürmüş olsaydık çok başka şeyler konuşuyor, ama hemen unuttuk. Mudanya’nın mutlaka kentsel dönüşme eğilmesi gerekiyor ama rantsal dönüşüm kesinlikle değil. Biz göreve gelirsek belediyeyle şunu düşünüyoruz, vatandaşı alacağız karşımıza bak kardeşim diyeceğiz. Senin 80 metrekarelik evin var.Sen 70 m karede olur ama sağlam bir ev olsun gönül rahatlığıyla eşinle çoluğunla çocuğunla gir ve uzun sür, soluklu bir yaşamı.Yaşamın olsun orada. Biz bunu teşvik ettiğimiz takdirde belediye eliyle sonra müteahhitler öncesi diyeceğiz ki öyle gidip bir tane binayı ben yaptım. 4 katlı 14 kat istiyorum. Hadi aldım, parayı gittim. Yok hani?Sana ne diyor? Kanun %20 25 bine bölgesine göre bir artış veriyor. Tamam kardeşim 4 kattın 5 kat yaparsın. Sağlam yaparsın bir.Binada kazanacağın parayı 5 binada kazanacaksın. 5 tane binayı git kentsel dönüşüme dönüştür. Biz sana Mudanya’da önünü açalım. Belediyeyle sürekli burada bu kentsel dönüşüme teşvik edelim. Böylelikle Mudanya’yı tekrardan yapılandırabiliriz ve Mudanya’yı tekrardan yapılandırdığımızda artık biz ne 5, ne 10 saniyeden korkarız, hiçbir şeyden korkmayız. En önemli sorun bu deprem konusu.
YAŞAMSAL AÇIDAN TRAFİK, OTOPARK, ULAŞIM
Yaşamsal açıdan düşündüğümüz zaman trafik, otopark, ulaşım.Öncelikle geçitte hatta buraya gelene kadar bayağı da bir şey yaptık. Trafikte oyalandık. 5 dakikalık mesela hiç şey değil ama bitecek. Sonuçta geçitte hem hızlı trenin hem de metronun veya tramvayın diyelim.Merkezi bir istasyon olacak ve bundan yana dibinde bir kere büyükşehirle şunu konuşmamız lazım.Bu terminalle Mudanya arasının toplu ulaşımının entegrasyonu konusu önemli. Burada gidip de Mudanya’ya metro getiremezsiniz. Çünkü tepe çıkamaz. O metro tramvayda getiremezsiniz. Tramvaylar altıparmak yokuşunu zor çıkıyor, orayı çıkamaz ondan sonra. Dolayısıyla burada benim aklıma en çok yatan metrobüs.Daha fazla insan alıyor ve tek bir güzergahta gidip gelebiliyor. Eğer ki biz bunu oluşturursak sonrasında da o zaman biz burada bir araçları bir kere oradan bir trafikten çekmiş olacağız. Dolayısıyla Mudanya’ya girişte artık o araç kalabalığı bir nebze azalmış olacak.
YENİ CAZİBE MERKEZLERİ OLUŞTURABİLİRİZ
Mudanya’da bu Budo iskelesinin oradan Trilye’ye bir ara istasyon olmak üzere deniz ulaşıyor.Biz bunu da sağladığımız takdirde Mudanya’nın içine giren araçları da azaltmış oluruz, diğer taraftan da.Trilye, Kumkaya gibi yerlerde cazibe merkezleri oluşturabilirsek, oradaki restorasyonları gerçekleştirebilirsek eğer kültür bakanlığıyla konuşulabilir. Patrikhaneyle konuşulabilir, o zaman insanların orada arabalarını park edip yürüyüşle gezmeleriniz sağladığımız takdirde gene araç adet azaltırız, ondan sonra da otururuz, beraber büyükşehirle beraber deriz ki bakın biz bunu düşündük.Şu yolu şuradan geçelim, bu yolu buradan geçelim. Siz de düşünüyorsunuz. Onlarla birlikte konuşa konuşa. Çünkü biz diyoruz. Katılımcı, yönetim ılıman, siyaset hedefimiz bu zaten sağlıklı bir diyalog, düzgün bir diyalog biz.Bu planlamayı da yaptıktan sonra da o zaman Mudanya’nın ulaşım problemini çözebiliriz. Çünkü Mudanya’nın ulaşım problemi ben size şöyle söyleyeyim, 70’li yıllardan beri geliyor. Belki de, çünkü o zaman yetebilen bir yol şimdi yetemez hale geldi.
Belki de bizim o yolu komple trafiğe kapamamız lazım. Yürünebilir bir yol yapmamız lazım ama burada tabii esnafla görüşmemiz lazım. Esnafın tepkisini ölçmemiz lazım. Esnaf buna rıza gösterecek mi? Esnaf bunu da bizle beraber hareket edecek mi belediyeyle o.Bir de tabi deniz yani denizi çok çok daha iyi kullanmanız lazım. Bakın mesela ben biraz evvel deniz ulaşımından bahsettim. Çünkü Mudanya’da ne yazık ki denizi ya selfie çekmek ya da manzara niyetini kullanıyoruz. Oysa balıkları riskleri atabiliriz.Sivil toplum örgütleriyle beraber balıklar orada yaşam alanı sağlamış olur. Balıklar orada daha fazla artacaktır o seneye göre.
Balıkçılık, balıkçı barınaklarını modernize etmemiz lazım. Balıkçı barınaklarını biraz daha fazlalaştırmamız lazım.Belediye kontrolünde balıkçı halleri, balık halleri kurmanız gerekiyor. Ben mesela Gemlik tekini çok beğenmiyorum. Yani çok düzgün bir balık halleri var. Bir balık halinde belki ikişer mezat olmalı. Bu hallerde bir tanesi esnafa yönelik sabah diğeri vatandaşa yönelik akşam böyle insanlar geldiği zaman mu deryalar? Ben bir temiz almamı alayım.Bir deniz havası alayım, balığımı alıyım, zeytini alıyım, zeytinyağını alıyım. Mevsimine göre incirini, üzümünü alayım ve bu şekilde bir vakit geçireyim diyebilmeli. Bunlarda aslında birer cazibe merkezi. Çünkü insanlar merak edip gidecekler onu Güney’de ve Ege’de çok örnekleri var.
PLAJLARI MODERNİZE ETMEMİZ LAZIM
Vatandaşların gittiği balık hallerinde plajları modernize etmemiz lazım. Bunu tabi büyükşehirle görüşmemiz gerekiyor. Çünkü kıyı kenar Mesafesi çizgisi var. Plajlarda mutlaka belediye kontrolü olmalı. Plajlarda mutlaka düşük kabini giyinme sonunda kabini bunların modern bir şekilde olmasanız insanlar aileleriyle birlikte gelipdenize girip çıkabilmeli ve güzel bir gün geçirelim.
Burada şu an yabancıların bir yaşam alanına çevrilmesine müsaade etmememiz lazım. Çünkü Mudanya aydın kişilerin yaşadığı yerdir. Hani çok fazla böyle yabancılarla iç içe de olmayı da istemezler. Dolayısıyla onların da rahatını düşündüğümüz lazım. Deniz açısından da düşündüklerim bunlar ama en önem verdiğim konu kesinlikle kentsel dönüşüm.
Şu anda planlamayı bilmiyorum işin açıkçası, yani buna bakmam lazım ama yeterli değilse eğer bu alanlar yaratılabilir. Ölçülerine bakmak lazım, metrekarelerine ve o bölgede yaşayan insanlar dediğine bakmak lazım. Yani ne kadar yoğunlukta diye ya mesela çarşamba Bademli Mürsel Hasköy buralarda böyle bir ihtiyaç yok yani.Çünkü tek katlı veya 2 katlı evler var ve tek hane yaşıyor ama bir siteler mahallesinde apartmanlar var orada. Evet, bu ihtiyaç var ve onun yoğunluğuna göre bu planlamanın yapılabileceğini düşünüyor yada zeytinci farkı var, orayı göstermişler.
‘’MUSTAFA BOZBEY BAŞKAN KAZANACAK’’
Büyükşehir’le iletişim konusunda Mustafa Bozbey’in kazanacağından emin olduğunu dile getiren Poroy; ‘’Mustafa Bozbey Başkanı seçimi alacak, Mustafa Bozbey başkan ile diyaloglarımız zaten çok çok ileri düzeyde. Dolayısıyla Mudanya’ylaBüyükşehir’in ilişkisi o zaman çok daha iyi olacağım. Ama Velev ki AK Parti aldı. Karşımda siyasi görüşü her ne kadar farklı olursa olsun o yönetici de şehirde.Ben kendi evim için bir şey istemiyorum. Mudanya için bir şey istiyorum ben.Ilıman siyasetimi yaparım, düzgün diyaloğum kurarım, taleplerimi, isteklerimi, Mudanya’nın iletirim. 5 tane şey iletirim. İkisini alıyım sıkıntı yok, alınmış alınmıştır ama hiç diyalog kurmazsam hiç yan yana gelmezsem o zaman hiç bir şey alamam ve hiçbir şey isteyemem. Onun için biz zaten şeyleri göreceksiniz, ilk maddemiz, hatta o aksi takdirde biz Mudanya’yı kendi iç bütçesiyle yönetmek zorunda kalırız. Bu yeterli olmaz. Burada patinaj çekeriz Mudanya’ya, Bursa’nın Mudanya, Türkiye’yiİstanbul’a bağlıyor. Hatta düşünürseniz Anadolu’yuAvrupa’ya bağlıyor deniz yoluyla. Çünkü bir liman kenti yani Mudanya’nın gelişebilmesi için kendi iç bütçesinin haricinde tüm alabildiği her şeyi destekleri alması gerekiyor. Büyükşehirlerin de alması gerekiyor,Kültür turizm Bakanlığından alması gerekiyor,Ulaştırma Bakanlığından alması gerekiyor. Kara yollarından alması gerekiyor.Bunlar ancak ve ancak sağlıklı ılıman bir siyasetle düzgün diyalogla ve katılımcı yönetimle olabileceğini düşünüyoruz. Onun için biz Mudanya’nın hak ettiği hizmetleri alabilmesi için elimizden ne geliyorsa ben diyorum ya kapısında yatarım. Hakikaten yatağı yorganı alırım giderim. O büyükşehir kapıda yatarım size de haber çıkar. Sonuçta büyükşehirler ortak çalışmamız gerekiyor. Çünkü dediğiniz gibi iç bütçesi onu getirmez, bir bütçe yönünden ortak çalışman gerekiyor. 2 kıyı kenar çizgisi nedeniyle ortak çalışman gerekiyor. İnegöl’de deniz yok. Yani onun kıyı kenar çizgisi diye bir şey derdi yok yani şeyde ama bizim sonuçta mutlaka bir arada olmamız lazım. 3 ulaşım problemi, trafik problemi var. Oda büyükşehire bağlı bir nevi. Gene geldin oraya şeyde cazibe merkezleri diyoruz. Cazibe merkezlerinin kültür turizm bakanlığıyla beraber organize etmeniz gerekiyor. Yani onun için bu diyalogları, siyasi görüşü ne olursa olsun bir arada yürütüp sağlam kurmak lazım.’’ Dedi.
‘’ÇALIŞMA YAPILIRKEN BELEDİYEYE SORULMALI’’
Yağışlar sonrası oluşan seller konusunda değerlendirmelerde bulunan Poroy; ‘’Buski bir takım çalışmalar yapıyor, ıslahları yapıyor ama bunu gelip de Mudanya Belediyesine sormuyor. Muhtara sormuyor. Orada yaşayanlara sormuyor. Kendi kafasına göre kağıt üzerinde bir şeyi çiziyor ve uygulamayı alıyor.Ya biz bundan sonra eğer ki böyle bir çalışma yapılacaksa bizim bölgemizde biz mutlaka içinde müdahil olacağız. Ne yapıyor, ne yapacaksın? Biz de araştıralım. Fikrimizi söyleyin.Gittiler, derenin kısmını kapattılar, köprü gerisini yol yaptılar.Gerek taşınca gel dedi. Ne yapacak su bütün önünde ne varsa aldı götürdü. Orada yaşayanlar biliyor ki bu dere arada sırada taşabiliyor. Ama bu da hiç göz ardı ettiler. Kağıt üzerinde yaptılar. Bunu yanlış bir uygulama.’’ İfadelerini kullandı.