“BURSA’DAKİ BİNALAR ELDEN GEÇİRİLMELİ”

“BURSA’DAKİ BİNALAR  ELDEN GEÇİRİLMELİ”
13.12.2023
A+
A-

SEMA NUR AVŞAR/ÖZEL HABER

AK Parti Osmangazi Belediye Başkan aday adayı Serkan Işık ile depremi ve Osmangazi’yi konuştuk. Işık, Bursa’daki binaların elden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. AK Parti Osmangazi Belediye Başkan Aday Adayı Serkan Işık, Kent Bursa Gazetesi’nin konuğu oldu. Beklenen Marmara Depremi ile ilgili konuşan Işık, Bursa nüfusunun yaklaşık %60’ının riskli binalarda oturduğuna vurgu yaptı. Işık, “Yaklaşık 10-12 yıldır Bursa’daki 1999 öncesi binaların şiddetle elden geçirilmesi gerektiğini anlatıyorum. Genel itibariyle bu binaların yenilenmesi gerekiyor. 1999 depreminde imar müdürüydüm, sahada 186 gün kaldım artık mesleki deformasyon nedeniyle bir binayı gördüğümüz zaman bu taşınır, bu yıkılır diyebilecek kapasitedeyiz. Biz insanlar yaşasın istiyoruz, Osmangazi Belediye Başkanı aday adaylığı hedefimin en büyük sebebi bu oldu” şeklinde konuştu.

OSMANGAZİ’NİN YÜZDE 60’I RİSKLİ

İstanbul depremi yaşandığında en büyük kaybın Osmangazi’de olacağını söyleyen Işık, “5.5’lik deprem Bursa’da yıkıma sebebiyet verir. Son yaşadığımız deprem ivmeli geldi önce hafifti biterken tam vurdu. Peki bu deprem 3-4 saniye değil 10 saniye sürmüş olsaydı ne olacaktı? Biz şuan çok farklı şeyler konuşuyor olacaktık… Bağlarbaşı’nda 70-80 yıllık binalar var, bunların %90’ı mühendislik hizmeti alınmamış kaçak yapılmış aile apartmanları. Neredeyse hiçbiri sağlıklı değil. Mühendislik, hizmet ve teknolojik açıdan kıyaslandığında oranın göçeceği öngörülebilir düzeyde. Osmangazi’nin %60’ını riskli kabul ediyoruz.  Herkesin gayet bilincinde olduğu büyük İstanbul depreminin Bursa’da ki adı ‘Osmangazi depremi’ olacak” dedi.

121’İNCİ GÜN KAZMAYI VURACAĞIZ

Seçimi kazandığında Osmangazi’nin 3 yıl içerisinde  %60’ını yenilemeyi taahhüt eden Işık, “Bütün programlarımızı bu taahhüt üzerine yapıyoruz. En büyük depremi yaşayacak yer Osmangazi. Ben belediye başkanı olduğumda sadece 120 güne ihtiyacım var 121. gün kazmayı vuracağız. Kentsel dönüşüm yaparken iki çeşit unsur var. Biri kamu-bürokrat tarafından, diğeri vatandaşın memnuniyeti tarafından. Biz her iki kesimin de dengesini sağlayarak yapacağız. Kamu olunca vatandaş daha güvende hissediyor. Vatandaşı müteahhidin kucağına atıp kendi aralarında anlaşmasını beklemeyeceğiz. Biz bu iki dengeyi sağlayan hakem görevinde olacağız. Ankara’dan herhangi bir bedel talep etmiyoruz. Biz belediyeciyiz, hiç masrafsız şehri yenilemeyi taahhüt ettik” ifadelerini kullandı.

MUTLU, GÜVENİLİR BİR OSMANGAZİ

Pandemi döneminde ilkokuldan üniversiteye çoğu öğrencinin eğitiminin eksik kaldığından bahseden Işık, “Pandemi sebebiyle öğrenciler dersleri teori ağırlıklı işledi fakat uygulama sıfıra indirildi. Öğrencilerimizin daha kalifiye olması için çalışmalarımız da var. Öğrenci mimar olmuş ama maalesef çizgi çizmeyi bilmiyor. Biz bu öğrencilerimizi alıp büyük ofislerde proje çizimi yapmayı, sahalarda denetime gitmelerini sağlamak istiyoruz, elbette ücretsiz olarak. Deneyim ve tecrübe alanları oluşturmak istiyoruz. İlkokullarda gıda ihtiyacını karşılayamayan öğrencilerimiz var. Osmangazi Türkiye’nin en büyük 5. İlçesi ve 56 ilden de daha büyük. Tespitlerimizi de yaptık. İlkokul, ortaokul ve lise çağında maddi gücü olmaması sebebiyle yemekhanedeki yemeği yiyemeyen öğrenciler var. Bunların hepsini destekleme planlaması yaptık. Biz mutlu, güvenilir bir Osmangazi yaratmak istiyoruz” dedi.

TİCARETİ HIZLANDIRMAK İSTİYORUZ

Bursa halkına daha güvenli, daha yaşanılabilir bir şehir teslim etmek istediğini vurgulayan Işık sözlerine şöyle devam etti: “Bundan bir ay önce Zindankapı’da itfaiyenin sokağa girememesi nedeniyle 18 aylık bir çocuk yangında boğularak öldü. Sebep, çarpık kentleşme… Biz bugün orada kentsel dönüşüm başlatsaydık o yollar açık olsaydı belki de o çocuk yaşayacaktı. Takdir elbette Allah’tan, ama biz imkanlar dâhilinde tüm gücümüzü vatandaşa verebilelim ki takdir yine Allah’tan olsun. Elmasbahçe’ye, Zafer’e, Gülbahçe’ye bakıldığında hep daracık yollar var. Bizim planlarımız insanları mutlu edecek yollar yapmaktan geçiyor. 10-15 metrelik caddeler oluşturup buralarda ticareti de hızlandırmak istiyoruz. Trafiğe açılan her cadde ticareti canlandırır. Şehri tekrar planlamamız gerekir. 70 yıl önce yapılaşma sırasında planlanma olsaydı şuanda bunları konuşmuyorduk. Ama biz gerçek anlamda kentsel dönüşüm planlarını bugün hayata geçirirsek, bir yüzyıl hatta iki yüzyıl sonrasına hizmet etmiş olacağız. Bu şehir tekrar tekrar el değiştirmez. Basit değil bir şehri değiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

BİZİM HİKÂYEYE İHTİYACIMIZ YOK

Altıparmak, Çarşamba’ da kentsel dönüşüm yapılabilmesi için mevcut halkın %30-40’ını taşınması gerektiğini söyleyen Işık, “Buradaki halk boşaldıktan sonra kalan alanlarda bir hareket mekanizması, çalışma alanı olması gerekir. Aksi takdirde kentsel dönüşümün yapılabilmesi mümkün değil. Yaklaşık 7-8 sene önce vatandaş evini kiraya veremiyordu boştu, şimdi boşu kim doldurdu? Suriyeliler… Altıparmak, Çarşamba güzel bir lokasyonda. Burayı daha kaliteli bir dönüşüm yaparak marka değeri oluşturulursa o insanların konut ya da iş yeri için daha fazla gelir elde etmesi sağlanmış olur. Şuanda orada 1.500 TL’ye kiralık daire bulabilirsiniz ama bu planlama gerçekleşirse 10-15 bin gibi fiyatlar konuşulur. Daha kaliteli bir yapıyla depreme dayanıklı, yeşil alanları, caddeleri oluşmuş planlamamız var. Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası bir protokol imzaladı. Bundan yaklaşık on gün sonra bir programda ‘Biz şehrin hikâyesini yazacağız’ dediler. Zaten bin yıl önce Bursa’nın bir hikayesi oluşmuş esas hikaye ne zaman biliyor musunuz o deprem 10 saniye daha devam etseydi o zaman hikaye başlayacaktı. Esas kötü hikâye bu. Bizim hikayeye ihtiyacımız yok! Bursa’nın kaliteli bir dönüşüme ihtiyacı var, esas hikâyeyi o zaman yazmış olacağız” dedi.

BU ŞEHRİ KURTARMAMIZ LAZIM

Ben 11 yıl belediyecilik yaptım, planlamak bizim işimiz diyen ışık sözlerine şöyle devam etti: “Gençler özgür oldukları yerlere gidiyor. 35 sene önce Osmangazi Bursa’nın yaşanacak yeriydi şimdi Fatih Sultan Mehmet Caddesi, Özlüce ve Görükle oldu. Biz 35 sene önce kaptırılan o tahtı geri almaya geliyoruz. Biz sosyal yaşamı da özgürleştirmek istiyoruz. Bununla ilgili olabilecek tüm planları da gençlerle planlamak istiyoruz. Kentsel dönüşümün amaçlarından biri de sosyal donatı alanlarını yaratmaktır. Her aday adayı anlatıyor belediyecilik yapacaklarmış. Ben ne doktorum ne de avukat, ben yapı denetim üzerine yıllarca belediyecilik yaptım, planlama üzerine çalışıyorum mesleğim haline geldi artık. 11 yıl imar müdürlüğü yaptım 14 yıldır yine bu sektörün içerisinde çalışıyorum. Ben bürokrat olmaya gelmedim 7/24 çalışmadığımız sürece bu anlattıklarımızın hepsi hikâye. Bu siyasetin üstünde bir konu, bu şehri kurtarmamız lazım. Depremler artık belirli bir tarih periyodunda yenileniyor. Bursa olarak bizde bu periyodun içerisindeyiz. Bizim için depremin yaşanmadığı her gün uzun bir gün. Biz bir insanda olsa kurtarmak için adım atmak zorundayız. Devletin kentsel dönüşüme yapacak bir şeyi yok ancak mevcut belediye başkanları yapabilir. Kentsel dönüşüm şunları istiyor:

1. Belediyecilik

2.İyi bir planlama bilgisi

3.7/24 çalışmak

Kentsel dönüşümün parayla bir ilgisi yok. Bilgi, beceri, kentsel dönüşüm yasası, 3194 imar kanunu, şehir planlamasının nasıl olması gerektiğini bilmenle alakalı. Ben bürokrat değilim ben belediyeciyim. Biz 7/24 çalışacağız, hedefimiz 3 yıl içerisinde taahhütlerimizi yerine getirmek. Yaşanılabilir sosyal yapı ve donatı oluşturacağız” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.