TÜRSAB GÜNEY MARMARA BTK BAŞKANI MURAT SARAÇOĞLU: BURSA’DA TURİST KONAKLAMIYOR

TÜRSAB GÜNEY MARMARA BTK BAŞKANI MURAT SARAÇOĞLU: BURSA’DA TURİST KONAKLAMIYOR
14.10.2023
A+
A-

 

 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa’nın tanıtımı ile ilgili yaptıkları çalışmaları ve yürütmüş oldukları projeleri aktardı. Bursa’da turistin konaklamadığını günübirlik ziyaret edip Bursa’dan ayrıldığını söyleyen Saraçoğlu, iklim değişikliğinin kış turizmine etkilerini de belirtti.

HIDIRCAN KAYA/ÖZEL HABER

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Bursa turizmi hakkında yapmış oldukları çalışmaları aktardı. İç ve dış pazardaki projeleri aktaran Saraçoğlu, Bursa’da turistin konaklama süresinin çok düşük olduğunu, Bursa’ya gelen turistin konaklaması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı. Tanıtım ağını genişletmeye çalıştıklarını, farklı ülkelerle iş birliği yapmanın Bursa’ya değer katacağını vurgulayan Saraçoğlu, ‘‘Bursa’da turizm sektörü son birkaç yıldır ana çalışma planına dahil edildi. Bursa’nın turizm alanında yeniden yapılandırılması süreci başladı. Bununla ilgili olarak altyapı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Bizler turizmciler olarak strateji nasıl üretebiliriz, Bursa’nın turizm algısını daha güçlü hale nasıl getirebiliriz biz bunlarla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bursa hangi turizm başlıklarında öne çıkıyor, ona bakmak lazım. Bursa kültür turlarında, kış turizminde, Ortadoğu Arap pazarında öne çıkan bir şehir. Biz bu durumu daha fazla çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Tanıtım ve pazarlama ağımızı genişletmekle uğraşıyoruz. Bursa’nın sadece Ortadoğu pazarıyla kalması, Bursa’yı geriye götürür. Yeni pazarlar açılması lazım. Bu doğrultuda biz Uzakdoğu, Asya pazarı, Türki Cumhuriyetler, Avrupa pazarı, komşu ülkelerde ve özellikle balkan coğrafyasında etkin tanıtım çalışmaları başlattık. Geçtiğimiz sene Bursa Kültür Dünyası Başkenti idi. Biz bunu sonraki yıllarda da Orta Asya Türklerinin Bursa’ya daha fazla gelmesi için bir fırsat olarak gördük. Dolayısıyla Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan Bursa’ya daha fazla turist gelmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Balkan ülkelerinden bir dönem alışveriş turizmi öne çıkmıştı. Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek gibi ülkelerle ilgili çalışmalarımız mevcut. Uzakdoğu ülkelerinden pazarlama, tanıtım faaliyetleri yapılıyor ama oradan buraya misafir getirmek oldukça zor. Kore pazarında ciddi çalışmalar yaptık. Türk Hava Yolları’nın reklam ajansıyla bir çalışma gerçekleştirdik fakat gelen turistlerin standartları oldukça yüksek. Henüz Bursa’ya uzak doğudan şu ana kadar arzu ettiğimiz turisti getiremedik. Endonezya ve Malezya’dan ise güçlü bir geliş söz konusu’’ açıklamasında bulundu.

‘‘YENİ DESTİNASYONLAR BULMAYA ÇALIŞIYORUZ’’

Tur programlarını zenginleştirerek Bursa’da turistin daha fazla kalması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Saraçoğlu, ‘‘Bursa’da turistler günübirlik ziyaret ediyor. Konaklama sayılarındaki düşüşten muzdaribiz. Gelen turist en az 2-3 gece Bursa’da kalmalı. Bunun için de tur programlarını zenginleştirmeye başladık. Yeni destinasyonlar, keşfedilmemiş yerlerin öne çıkartılması gibi ürün çeşitlendirmesi sürecini başlattık. Bursa olarak üçüncü yaş turizmine çok açığız yani emekli kesime hitap ediyoruz. Biz onların Bursa’ya gelmesi için Almanya başta olmak üzere Fransa gibi ülkeler olmak üzere tanıtım faaliyetlerine ara vermeden sürdürüyoruz. Fuarlara katılıyoruz. Önümüzdeki 1-2 sene içerisinde de Avrupa’dan Bursa’ya turist gelmesini bekliyoruz’’ dedi.

‘‘HIZLI TREN BURSA’YA DAHA FAZLA TURİST GETİRECEK’’

İç pazarda da yerli turistin Bursa’ya gelmesi için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyen Saraçoğlu,‘‘Bursa, ulaşımı kolay olan bir şehir. O açıdan başta İstanbul olmak üzere İzmir ve Ankara’dan Bursa’ya turist getirmek için acentalarımız organizasyonlar gerçekleştiriyor. İç pazarda Hızlı Tren’in devreye girmesi Bursa’ya gelecek olan turist sayısını da artıracaktır. Her ne kadar Bursa’ya ulaşım kolay olsa da tren konfor demektir. O açıdan konforlu seyahat turistin her zaman tercih ettiği bir seyahat şeklidir. Tren yolculukları turistik açıdan da hep değerli hissettirmiştir’’ şeklinde konuştu.

‘‘ANA PAZARLARIMIZDA BÜYÜKŞEHİRLER VAR’’

Civar şehirlerde Bursa ile ilgili reklam çalışmaları olduğunu belirten Murat Saraçoğlu, ‘‘Özellikle Büyükşehir Belediyemiz o konuda çalışma yürütüyor. Bizim ana pazarlarımızda büyükşehirler var. Konya da bunlardan bir tanesi. Konya TÜRSAB Bölge Başkanlığı ile ilgili yakın görüşmeler yapıyoruz. Onlar da Konya-Bursa arasının uzak olduğunu ancak hızlı trenin gelmesiyle beraber turistin daha kolay gelebileceğini ifade etti’’ diye konuştu.

‘‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BURSA’DA TURİZMİ ETKİLEDİ’’

Bursa içerisinde turizmi canlandırabilmek için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Başkan Saraçoğlu, Bursa’nın dört mevsim turizm yapılabilecek ender şehirlerden olduğunu ifade etti. Saraçoğlu, ‘‘Sanayi şehri, ticaret şehri diyoruz. Turizm çok gerilerde kaldı Bursa’da. Biz son 5 yıldır turizm paydaşlarımızla beraber Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile ilgili farklı pazarlama stratejileri izlemeye başladık. Bunun karşılığı da şu ana kadar ekonomik verilerde 2023 yılı arzu ettiğimiz şekilde gitmedi. Kış turizmi başlıyor ve verilerin yüksek olacağını umuyoruz. İklim değişikliğinin ciddi sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Bursa, dört mevsim turizm yapılabilecek bir şehir. Bizim bir projemiz mevcut. ‘Herkes kendi şehrinin turisti olsun’ projesi ile Bursa’nın turizm rotalarını karma bir halde farklı tur rotası haline dönüştürdük. Buralara da basın mensuplarımız, iş dünyamız, STK’lar, halkımızın çeşitli kesimlerinden oluşan vatandaşlarımıza turlar yapıyoruz. Farkındalığı artırmak istiyoruz. Tur programları düzenliyoruz. Burada turizm değerlerinin öne çıkması sağlanacak. Halkımızın turizme bakış açısı biraz daha olumlu hale gelecek. Özellikle Gölyazı, İznik, Trilye gibi yerlerimizde yaşayan halkın turizm ekonomisinden pay almasını sağlamak istiyoruz. Bursa’da dağ ilçelerin turizminin öne çıkmasını da sağlamaya çalışıyoruz. Projelerimiz mevcut. İki başlıkta bize fayda sağlıyor. Bir tanesi bölgenin kalkınması, bir diğeri ise yeni ürün sunma. Bunların hepsi yeni ürün olarak ortaya çıkıyor. Orhaneli’de bir rafting parkuru açıldı ve turistin ilgisini çekiyor. Marmara Bölgesi’ndeki insanlar rafting yapmak için Orhaneli’ye gelecekler. Doğanın güzelliklerinden faydalanacaklar. Rafting denilince insanın gözü korkuyor, profesyonel zannediliyor ancak her yaş grubundan insana bu deneyimi yaşatacak bir ürün olarak anlatıyoruz. Cazibe merkezi haline sokmaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

“TURİST HARCAMASININ YÜZDE 35’İNİ GASTRONOMİYE HARCIYOR”

Gastronominin turizm içerisinde önemli bir başlık olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Murat Saraçoğlu, bir turistin geldiği zaman harcamasının yüzde 35’ini gastronomiye harcadığını vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Gastrofest’i de değerlendiren Saraçoğlu, ‘‘Türkiye’de baktığımız zaman gastronomiden çok fazla ekonomik pay alamadık. Bursa’da gastronomi alanında müthiş çeşitlilik mevcut. Bunların paketlenip sunulması bugüne kadar eksik kalmış. Büyükşehir Belediyesi de son iki yıldır gastronomi festivali düzenliyor. Halk o festivallerde oldukça eğlenceli vakitler geçiriyor. Bunu henüz turizme dönüştürmüş vaziyette değiliz. Biraz daha sistemin oturması gerekiyor. Önümüzdeki senelerde biz artık bunu seyahat acentalarını Bursa’ya festival zamanında turlar getirmesini sağlayacağız. Ondan sonraki senelerde de uluslararasına açmayı planlıyoruz’’ diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.