Ne olacak bu Richard Hell’in hali ?

16.08.2023
A+
A-

Sinema sanatına ilgim büyük ama tiyatro seyretmekte harika bir şey hele sahne canlıya bakma ve hikayeyi inceleme ve sergileme benim için önemli.

Tiyatro’dan ilk yorumu William Shakespeare geliyor. İngilizce dilinin, İngiltere’nin ve dünyanın en iyi drama yazarı olarak anılan sanatçı tabi tiyatro sanatına önem veren benim içinde önemli.

Okulda yaşadıklarını duydum. Romeo ve Juliet adlı oyun ve filmlerini seyrettiğim anda daha da çok ilgi duymaya başladım.

William Shakespeare, gerek anlatım dili, gerek hikâye kurgusu ve hikâyenin sonundaki sürpriz ile sonunda sizi kitabı düşünerek sevk eden orijinal yapılar kuran bir yazar. 1564 ile 1616 yıllarında İngiltere’de yaşamış ve yazılmış oyunların konusu ve drama yapıları arasında geçen düşünceye rağmen güncelliğini korumuştur. İncelediğim kaynaklarda “Avon’un Ozanı” diye anılan yazar, bugüne ulaşan bilgilere göre, 38 oyun ve 154 sone yazmış ve bu kitapların çoğu özel sipariş üzerine yazılan eserlerdir.

Bu konuyu anlattıktan sonra Dostoyevski’nin kumar borcunu kullanmak için yazdığı kitaplar geldi. Örneğin “Kumarbaz” adlı eserinin kumar borcunu sona erdirmek için acele ile bir ayda bir yazıyor.

Neyse ki konuma dönelim, Shakespeare’in eserlerinin çoğu dillere çevrilmiş, dünyanın pek çok yerinde oynanmış oyunları vardı. Çoğu eser kült hale gelmiş ve ilham kaynağı olmuştur.

Geçenlerde, Okan bayülgen’in sahneye koyduğu “Richard” adlı oyunu seyrettim. Oyun hakkında bir kaç yorumum var. Ama önceki oyun hikayesinden bahsetmek istiyorum.

“Kral III Richard”ın hayatını anlatan bir trajedi ” The Life and Death of King Richard III “. Genel bilgilere göre 1592’de yazılan eser, 3 uzantıdan oluşur. Tudor hanedanında geçen olaylar, IV Edward’ın ölümü ile başlar. Kötülükler ile devam eder. Filmleri ve farklı bakış açıları ile uyarlamaları yapılmış bir eser.

Oyun IV. Edward’ın ölümü (1483) ile başlar, V. Edward’ın kısa sarayını(1483 Nisan-Haziran) geçer; Oyunun başında Gloucester Dükü sonunda III.Richard ismi ile kral olan kahramanımızın 1485 Ağustos’unda Bosworth Field Çarpışması sırasında ölüm ve VII.Henry’nin kral olmasıyla bitiyor.

Okan Bayülgen’in “Richard” uyarlaması richardında ise; Kaçak göçmen olan Richard Hell’in tiyatrodasi ile başlar ve o tiyatroda sahnelenen sahne “Richard” oyunu ve entrikalar bir nevi bize iki kötü richard’ın hayatını anlatır. Biraz daha kötü richard ya da günümüzün richardlarına bir nevi gönderme yapar. Bazen Richard ile dalga geçiyor.Bir sahnede sağ ayağı aksıyor diyor sahnede sol ayağı aksıyor.

Okan Bayülgen oyunculuğu zayıftı, bilmiyorum hep onu tv’lerin yaramaz çocuğu olarak şeylerden mi beğenmedim.

Aslında konu uyarlaması doğru ama bir kere sahnede dekor, dekor üstüne saçmalıklar içinde, tiyatro emek ya da gereksiz demir cümleleri gösterildi, sahneyi gereksiz dekorlar ile doldurmaya gerek yok.

Oyunda herkes değerli isim, kadro özen ile dahil olan ama erkek repliği bitmeden öbürü başlıyor. Ama oyunu anlamamız lazım değil mi ? Tamam sorgulayalım, oyundan çıktıktan sonra konuşalım ama anlayalım da sorgulayalım

Arada Okan Bayülgen showuda güzel seyircilerin arasında geziyor ama o sırada sahnedekiler öyle kalıyor, hikaye karışıyor.

Hikayenin yapısı oldukça zengin ve Aristoteles, Nietzsche, Boudrillard, ve bir çok düşüncenin anlatımı sunuyor, Okan Bayülgen burada kötünün kötünü yapmak istemiş. Richard Hell’in göçmenliği adeta Hitlerin yahudileri köşesini bucak kovalaması gibi SS subaylarının sahnede ara görünmesi ve kovalaması ile işin ciddiyetini ve o zamanlara gönderme yapılıyor. Oyunda zenginlik mi desem karmaşası mı desem arada Drag queen ile Richard Hell’in çatlaması sergileniyor. O da toplumsal renkliliğin gönderilmesi olsa gerek.

Hikaye grift ama karmaşık değil oyun pek çok alıntı gönderme var onlarda oyunlarda lezzet katmış oyun çok dolaylı olması her tür seyirciye yönelmesini sağlıyor.

Selçuk Yöntem’e katılmamak elde değil.

Oyun ana akım Amerikan filmlerine benzemiş.Ama gene de böyle bir eseri bizim tarafımızdan yapılmasından yapılması iyi. Oyuna gitmeden “Richard” hakkında okumanızı tavsiye ederim.

İyi Seyirler..

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.