‘’KENDİNİZ OLUN VE PES ETMEYİN’’
SAVAŞ ESEN
Sosyal Medya Fenomeni, İçerik Üreticisi Özercan Hatı ile E-Ticareti, Sosyal medyayı, tiyatroyu, geleneksel medya ve dijital medyayı konuştuk. İçerik üretmenin en önemli noktasının İçerik üretirken de kişinin kendisinin eğlendiği zaman ortaya kaliteli içerik çıktığını vurgulayan Hatlı, Gençlerin video çekerken özgüvenli ve kendisine güvenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sosyal Medya Fenomeni, İçerik Üreticisi Özercan Hatı ile sosyal medya hakkında konuştuk. Sosyal medya macerasının nasıl başladığından bahseden Hatı, ‘’ Merhabalar. Ben Özer Can Hatı. 20 Eylül 1999 Bursa doğumluyum. İlk sosyal medyaya girişim Twitter sayesinde oldu. O zamanlar çok kilolu olduğum içindışarıda insanlar tarafından baya dışlanan bir insandım. Twitter üzerine tabii insanların dış görünüşüyle gözükmediği için Twitter’da ilk fenomenler arasındaydım. O zamanlar Semih Varol vardı. Ben vardım. O zamanlar Odun Herif vardı. E onlar 40bin takipçi iken ben 20bindeydim. Bayağı bir proje içerisinde yer alıp, tweet atıyorduk. Twitter’da baya bir büyüdük. Lise zamanlarında biraz da maddi olarak sıkıştığım için Twitter hesabımı sattım. Tabii satmadan önce kitlemi biraz da Instagram’a aktardım. Twitter hesabımı sattıktan sonra tekrar bir Twitter hesabı açtım. Yine aynı şekilde orada kitlemi devam ettirdim. İsmim o zamanlar biraz da olsa tanındığı için İnstagram’a geçme kısmında da kafama koyup kilo verdim.’’ dedi
‘’FOTOĞRAF ÇEKİNMEKTEN UTANIYORDUM’’
İlk başlarda kilosundan dolayı fotoğraf dahi çekinmekten utandığını söyleyen Hatı; ‘’İnsanlar dışladığı için biraz fotoğraf çekinmekten utanıyordum. 40 kiloya yakın kilo verdim. 120 kiloydum. 80 kiloya düştüm. Ondan sonra Instagram’da içerik üretmeye başladım. Daha çok komik videolar üzerine içerik ürettim. Bir şekilde emek verdikten sonra zaten tutmaya başlıyor, başladı. Tutmaya başladıktan sonra biraz kitlem Instagram tarafına kaydı. O zamanlar 20-25bindeydim. Reklam almaya başladım. İlk reklamlarım herkes tarafından bilinen bir kahve markasının içecek reklamıydı. Ondan sonra zaten devamı geldi. Bir yandan Umut Kuzey’in düzenlediği Milyon Fest sahneye sanatçı çıkartıyordum. Oradan da bayağı bir kitle edindim. Oradan nereden baksan bir 45bin takipçiye ulaştım. Daha sonra bir ajansla çalışmaya başladım. Ajansla çalışmaya başladıktan sonra işte içecek markaları, yemek şirketleri, firmalarının reklamlarını aldım. Hatta bir uçak firmasının iş birliği ile o sayede ilk kez uçağa binmiştim. Onun öncesinde hiç uçağa binmemiştim. Harika bir Mersin turu yapmıştım.
‘’ KİTLE BÜYÜYÜNCE OYUNCU OLMAK İSTEDİM’’
Bir yandan da diğer iş alanım olarak tiyatroya başladım. Kendime özgüvenim geldikten sonra Twitter’da ünlülük mü desem, fenomenlik mi desem adı nedir bilinmez, biraz daha kitle büyüdükçe mutlu edince hem kendim, hem çevrem, hem kitlem bunu daha nasıl geliştirebilirim diye düşündüm. Dedim oyuncu olmak istiyorum. İlk en baştan başlamak istedim. Tiyatroya başladım. İlk Bursa Şehir Tiyatrosu’na başladım. 2 yıl Bursa Şehir Tiyatrosu’ndaydım. Daha sonra devlet tiyatrosuna geçtim. 4 yıl boyunca orada oynadım. Sonra üniversite sebebiyle Kütahya’ya gittim. Kütahya’da kendimiz bir özel tiyatro kulübü oluşturduk. Özeldi yani. Kimseye bağlı değildi. Doğaçlama yapıyorduk. Hiçbir şekilde Metinya da hiçbir konu yoktu. Bununla beraber tiyatroya başladık, devam ettik.
‘’TİYATRO TÜM MESLEKLERİ AYNI ANDA YAPABİLECEĞİN GÜZEL SANAT KOKAN BİR MESLEK’’
Tiyatro senin için ne ifade ediyor sorusuna cevap veren Özer Hatı; ‘’Ya tiyatro aslında şöyle bir şey. Ben küçükken hep şey derdim. Doktor olmak istiyorum. Mühendis olmak istiyorum. Öğretmen olmak istiyorum. Sonra dedim ki bunların hepsini nerede yapabilirim? Sadece sahnede yapabilirim. Sonra tiyatroyu seçtim. Tiyatro aslında benim için bir nevi hem sahnede doktorsun, hem mimarsın, hem mühendissin. Hepsini aynı anda yapabileceğin güzel sanat kokan bir meslek’’ dedi.
‘’ SOSYAL MEDYAYI ARTIK VERİMLİ KULLANMIYORLAR’’
Sosyal medya konusunda gençlerin kullanımı yorumlayan fenomen Hatı; Sosyal medya günümüzde TikTok olur ya da Instagram olur. Gençlerin aslında hiç verimli kullanmadığı, biraz daha yaşları düşük olsa bile kötü videolar çektiği bir platform haline döndü ama tabii bunu yine her türlü bir şekilde önüne geçirmeye çalışılıyor. Aslında sosyal medya güzel kullanıldıktan sonra hem insanların istediği bir kişi kişiliğe büründükten sonra hem insanlara yararın oluyor. Hem reklam oluyorsun, biraz da oradan gelir kazanıyorsun. Sosyal medya fenomenleri hakkında konusunda ise öyle bir döneme denk geldik ki artık insanlar seni istediği zaman ünlü yapabilir, istediği zaman yok da edebiliyor. Çünkü öyle bir dönemdeyiz. Adam seni çok güzel yerlere de getirebilir. Tek reklamla seni de yok edebilir. O yüzden sosyal medya kullanırken, reklam alırken çok dikkat etmek gerekiyor.’’ Dedi.
‘’VİDEO ÇEKERKEN RAHAT VE KENDİNİZ OLUN’’
Videoya çekerken çok rahat olduğun ve istediğin içeriği çektiğin zaman kitle edebildiğini dile Hatı;
Dikkat ettiğim detaylar önceden video çekerken çok asıyordum suratımı. Utanıyordum işte. 10 kere çekerdim. Şimdi hiç o kafada değilim. Açarım kameramı. Doğal. Nasıl olmak istediğim gibi bir video çekerim. Bu sefer insanlar daha çok beğeniyor. Kasınca insanlar şey yapıyor. Kameraya zaten ilk zamanlar alışamamıştım. Çoksardım. Şimdi çok rahat olduğum için insanlar eğlenceli, içten. samimi diyor. Kendini görmek istediği karakteri görünce şey diyor, eğlenceli bir çocuk. İşte eğlenceli videolar çekiyor. Bu tarz videolar görünce zaten daha çok takipçilik isteyen bir iş. O yüzden seni samimi, eğlenceli bulan takibe alıyor.
‘’MOTİVE EDEN OLAY ÇOK’’
Videoların izlenmesi hakkında ise moral bozukluğu oluyor mu sorusuna şu cevapları verdi; ‘’Ya Instagram şöyle bir şey. Bu işle uğraşanlar için moral. Instagram şöyle bir şey. İlk zamanlar belki bir videon 100 kişi izler. Ama şöyle düşünün. 100 kişi seni izliyor. Yani hiç olmamaktansa 100 kişi seni izliyor. Sonra bir patlıyorsun. Bir videonbir patlayıp, trend oluyor. 1 milyon izleniyor. O 1 milyon izlenmeden belki 100bin takipçi kazanırsın. Bu seni motive ediyor. Bir sonraki videon 10bine düşüyor. Ama pes etmeyip bırakmadıktan sonra sosyal medyada gelmek istediğin yere gelmeme şansın yok.
‘’ EĞİTİM OLMADAN OYUNCULUK YAPILMASI ÜZÜCÜ BİR DURUM’’
Dijital medya ve geleneksel medyayı karşılaştıran Hatı; ‘’Dijital medya ile geleneksel medyayı karşılaştırsam yani bana göre kendim dijital medyada olmama rağmen bana göre geleneksel medya kadar güzel bir şey yok. Çünkü geleneksel medya oyunculuk konusunda yorum yapacak olursam, mesela şu an dijital medyada yapılan içeriklere bakarsak ya da bir tiyatro oyununa bakarsak, tiyatro oyunu geleneksel medya olarak çok daha güzel bir şey. En azından sahnede nasıl davranmak istiyorsan o an o şekilde davranıyorsun. Ama dijital medyaya geçtiğindekime nasıl gözükmek istiyorsan o şekilde kendini değiştirebilirsin. Artık yerli dizi sektörü biraz daha Netflix, Disney Plus taraflarına kaçtığı için aslında insanlar televizyon dediğimiz gibi geleneksel medya biraz daha geri planda kaldı. Daha çok dijital medya tarafına yöneldi. Yani şu an nasıl bir şey oldu? Dijital medya tarafında sosyal medya fenomenleri daha çok ön planda oyunculukta. Aslında eğitim olmaması halindetanındığı için sadece oyunculuk yapıyorlar. Yani bu bence üzücü bir durum.
‘’ŞUAN DİJİTALDEKİLER İYİ KAZANIYOR’’
‘’Şu an reklam sektörünün %90’I sosyal medyaya döndü. İnsanlar televizyona harcanan bütçeden ziyade sosyal medya fenomenlerine daha çok reklam bütçesi ayırıyor. Çünkü televizyondan örnek veriyorum. 1 milyon kişi izlese, televizyonda 10 saniyelik bir videoda geçip gidiyor ama bir fenomeni 100bin ya da 1milyon kişi takip ettiğinde oradanbir hikayesi100bin izlendiğinde en az 60bin kişisi nereden baksan o reklamı açıklıyor ve ona satışı döndürüyor. Şuan dijitaldeki fenomenler bence yeterinden daha fazla kazanıyor sosyal medya tarafından.’’
‘’BU İŞİ YAPACAKLAR PES ETMESİN’’
Son olarak gençlere tavsiyelerini söyleyen fenomen Hatı şu sözleri söyledi; ‘’Vallahi gençlere ya da benim yaşlarıma, arkadaşlarıma, abilerime tek tavsiyem bu işe başlayacaklarsa ilk başta çok dalga geçecekler. Çok karşısına çıkacaklar. İşte sen ne yapıyorsun ya gibilerinden,yaptğın videolar çok saçma deyip dalga geçecekler ama pes etmezlerse istedikleri yere bir gün elbet bir gün gelecekler. O yüzden kimse pes etmeden devam etsin. Örnek olarak şuan mesela Tiktok’ta bu konuda çok dalga geçilen bir platform oldu hani. TikTok zamanında çok dalga geçilen bir platformdu fenomenleri dahil ama şu an herhangi bir giyinme arkasına gittiğimizde bile TikTok fenomenlerinin kendi hazırladığı koleksiyonlar var. Ve insanlar bunu çatır çatır alıyor. Yani zamanında dalga geçilen TikTok fenomenleri aslında şu an Türkiye’nin gündemine hitap eden ne giyeceklerine, nasıl takılacaklarına, ne filmler izleyeceklerine hitap eden kişiler oldu artık, o yüzden asla pes etmeyin, insanları değil, kendinize odaklanın. Kalıplara takılmayın, İstediğiniz gibi davranın’’