Sosyal Medyanın Beynimizi “Bulandırdığı” Ortaya Çıktı
Sosyal Medyanın Beynimizi “Bulandırdığı” Ortaya Çıktı:
Sosyal medya kullanımının beyin üzerindeki etkisi araştırıldı. Yapılan araştırma, sadece 30 saniye Instagram kullanmanın bile beyni bulandırdığını ortaya koydu.
Sosyal medya kullanımının insan beynine olan etkileri ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı. ABD’de hizmet vermekte olan Tennessee Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren, bununla birlikte Gizmodo’da da makale yazarlığı yapan Matthew Pittman liderliğinde gerçekleştirilen araştırma, sosyal medyanın insanları yorduğunu ve verdikleri kararları etkilediğini ortaya koydu. Yapılan araştırma kapsamında 18-65 yaş arası bir grup sosyal medya kullanıcısı, 3 farklı gruba ayırıldı. İlk grup, sadece bir reklam gördü. İkinci grup ise 9 basamaklı bir sayıyı ezberledikten sonra başka bir reklam ile karşılaştı. Üçüncü grup ise sadece 30 saniye boyunca Instagram’da gezindikten sonra başka bir reklam gördü. Bu reklamlar, sırası ile yemek, dondurma ve kahve ile ilgiliydi.
INSTAGRAM GÖNDERİLERİ İLE 30 SANİYE MANİPÜLE EDİLEN BEYİN, SATIN ALMA KARARINI DAHA HIZLI VERDİ
Araştırmacılar, deneklere gösterdikleri reklamlarda beğeni sayıları üzerinde oynamalar yaptılar. Buradaki rakamlar tamamen rastgele belirlenmişti. Bir reklamda yüzlerce beğeni varken başka bir reklam on binlerce beğeniye sahipti. Yapılan inceleme, öncesinde 30 saniye Instagram kullananların, beğeni ve yorum sayısı fazla olan reklamlardaki ürünleri daha fazla satın almak istediklerini ortaya koydu. Üstelik, diğer gruplardaki katılımcılara gördükleri reklamlarda bulunan ürünleri neden satın almak istedikleri sorulduğunda mantıklı cevaplar alınmıştı. Instagram kullandıktan sonra satın almaya karar veren kullanıcılar ise genelde tek kelimelik, anlamsız cevaplar verdiler. Yani sosyal medyada gördüğü için ürünü alan kullanıcılar, o ürünü neden aldığını açıklayamıyordu. Matthew Pittman, bunun nedeninin Instagram gibi sosyal ağlardaki her bir paylaşımın bambaşka bir konu içermesinden kaynaklandığını ifade ediyor. İşte beynin sürekli farklı kategorilerde içerik görmesi ve bunları tek tek anlamaya çalışması, insanların kendilerini bitkin hissetmesine yol açıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da beyin bir türlü odaklanamıyor. Ancak bunun tek bir istisnası da var. Öyle ki görülen reklam ile ilgili geçmişte yaşanmış bir deneyim varsa alınan karar daha tutarlı oluyor.