Başkan Aktaş kentsel dönüşümün şifresini açıkladı
HIDIRCAN KAYA
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hatay’ın Antakya ilçesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada kentsel dönüşümün bir kültür haline gelmesi gerektiğini vurguladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışmalarını sürdürerek, yaraları sarmaya gayret ediyor. Bu kapsamda 3 bölgede toplam 2 bin konteyner çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, altyapıda da sona geldi. Bursa’da görev yapan basın mensuplarına konteyner kentlerin tanıtımını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değindi. Depremin ilk günü Gaziantep’in Nurdağı’na görevlendirildiğini söyleyen Başkan Aktaş, ilk gün telefonun çekmediğini, hat geldiğinde ise 250-300 mesajın geldiğini ve bunların çoğunluğunun 1050 konutlarla ilgili olduğunu belirtti. Sürekli görüşmelerin yapıldığını ancak bir türlü sonuca ulaşılamadığını belirten Başkan Aktaş, “Bizde de deprem mi olması gerekiyor diye soruyorlar. Bundan 2 sene önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje çalışması yaptı ancak kabul etmediler. 35 yıllık evi verip sıfır ev istiyorlar. Kentsel dönüşüm yıllar boyu bitmez. Hala daha pazarlık yapılıyor” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM SADECE DEPREMDE HATIRLANMAMALI”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerin ardından Bursa’da kentsel dönüşümde yapılacak kira yardımının 3 bine çıktığını vurgulayan Başkan Aktaş, “Bu rakam İstanbul’da 3 bin 500 lira. Millet şimdi kolon kontrolüne çıkmış. İzmir depreminden sonra yine aynı şeyler yaşanmıştı. Odası da sivil toplum örgütü de siyasetçisi de hakikati konuşmadığı sürece bu depremin de etkisi 1 buçuk ay sürer. Bir etkisi kalmaz, ders almayız. Kentsel dönüşüm sadece depremde hatırlanmamalı. 365 gün devam etmesi lazım. BURKENT faaliyetiyle 5 ayrı mahallede 5 tane kentsel dönüşüm ofisi açacağız. Oturacağız görüşmeler yapacağız. Kentsel dönüşümü belediyenin yapması isteniyor. Belediye burada sadece aracı olabilir. Biz bu işin yolunu açarız” açıklamasında bulundu.
“DEVLET-MİLLET SEFERBER OLDU”
Deprem bölgesinde ilk günden bu yana devlet ve milletin dayanışmasının inanılmaz boyutta olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler resmen felakete yol açtı. Sıra dışı bir durum. Deprem bölgesindeki birliği beraberliği gördüm. Türk milletinden başka hiçbir milletin bu organizasyonu gerçekleştireceğine inanmıyorum. Dolaptaki 300 gram peyniri bile gönderen milletten bahsediyorum” şeklinde konuştu.
“NORMALE DÖNENE KADAR BU BÖLGEDEYİZ”
5-6 ay sonra bölgenin canlanacağını, normale döneceğini düşündüklerini söyleyen Başkan Alinur Aktaş “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Hatay’ın Antakya ilçesinde konuşlandık. İnsan üstü bir çabayla çalışıyoruz. Kalıcı konutların temelinin atıldığı yerler oldu. 32 günde böyle bir başarı gerçekten inanılmaz. Normale dönene kadar buradayız” ifadelerini kullandı.
KONTEYNER KENTLER KURULUYOR
Konteyner kentleri kurmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Başkan Aktaş, “Konteyner koyunca altyapısını, sosyal donatı alanlarını, yağmursuyu kanalizasyon hatlarının da ayarlanması gerekiyor. Biz, bin konteynerı Çilek Mobilya’dan, binini Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, 500’ünü de kendi imkanlarımızla halletmiştik. BTSO önce 600’e sonra 400’e düşürdü. Akabinde de konteynerları başka yere vereceklerini söyledi. Başkan vekiliyle görüştüm. Ticaret Bakanımıza söz verdiklerini söyledi. Bunlar konuşulmuş şeylerdi. Böyle bir talihsizlik yaşadık. 2 bin 500 olan sayıyı da 2 bine düşürmek zorunda kaldık. Konteyner kentlerin bulunduğu yerde düzenlemeden sonra sokaklara isim vereceğiz” dedi.