Bilgi kirliliğine dikkat
Sosyal medyanın çok fazla güç haline geldiğinin farkındayız. Öncelikle herkesin sizi izlemesine izin veriyorsunuz. Neredeyseniz herkes öğreniyor, biliyor. Artık çok fazla güç haline geldi bu sosyal medya.
Peki sosyal medya nedir? Bu sosyal medya insanı gerçekten sosyalleştiriyor mu yoksa daha fazla içe mi kapanık yapıyor? Bana sorarsanız sosyal medya insanı daha çok içe kapanık hale getiriyor. Neden mi? Çünkü başımızı artık telefondan kaldıramaz hale geldik. Bu, boş zamanlardan daha çok hayatımızın her alanında büyük bir yer kaplıyor.
Metroda, otobüste, hastanede… O kadar çok zaman harcıyoruz ki başka hiçbir şeyle ilgilenmiyoruz. Hatta bazılarına sosyal medya sayısı o kadar az geliyor ki artık yeni mecralar arama yoluna giriliyor.
Bu sosyal medyada bilgi kirliliği o kadar fazla ki…
Bu daha çok facebook gibi sosyal medya mecralarında geçerli.
‘Yalan’ haberler etrafta hızla yayılıyor. Hatta şöyle söyleyebilirim ki bu yalan haberleri doğrulamak amacıyla kurulan siteler var. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin ne kadar fazla olduğunun farkında mısınız?
Peki sosyal medya kullanırken –mış gibi yaptığımızın farkında mıyız? Yani gerçek hayatta üzgün, yorgun hatta bitkin olabiliriz. Ama sosyal medyada sanki çok ‘mutluymuşuz’ gibi görünürüz. Durum böyle olunca da insanlar bizi çok mutlu sanabilirler. Sanki hiçbir derdiniz yokmuş gibi görünebilirsiniz. Sosyal medyayı kullanırken daha dikkatli olmanızı öneririm.
Sosyal medya, bazıları tarafından zaman zaman eleştirilse bile bence yeni iş olanaklarının açılması çok da güzel oldu. Başka iş olanakları da doğdu tabii ki de.
Mesela instagram, twitter gibi sosyal medya araçlarında markaların tanıtımını yapan, sponsorluk görevini üstlenen yeni iş olanakları da doğmuş durumda. Bunlar sosyal medyanın yararlı kullanımından doğan sonuçlar.
Sosyal medyayı kullanırken, dikkatli olmalıyız. Bilgi kirliliğine dikkat edelim…