SÖZLER VE KELİMELER
Düşünce ve dileklerimizi başkalarına iletmenin yolu sözlerdir. Sözler insanları olumlu veya olumsuz etkiler. Hayranlık veya düşmanlık uyandırır. Sözlerinizin makul ve mantıklı olması onların kabul edilmesine yetmez. İnsanlar söze değil, sözü söyleyene bakar. Ne kadar doğru olursa olsun tanınmamış kimselerin sözlerine önem vermezler. Sözlerinizin para etmesini istiyorsanız değerli biri olmaya çalışın. O zaman en değersiz sözleriniz bile dikkatle dinlenir ve değerli olur.
Çok fazla açıklık sözlerin etkisini sınırlar. Her şeyi açıklamak ancak ahmaklar içindir. Anlamak için hiçbir çabayı gerektirmeyen sözler yüzeyseldir. Fakat bu bütün kapalı sözlerin değerli olduğu anlamına da gelmez. Söz dinleyeni düşündürmeli, etkilemelidir. Etkili sözler büyük tecrübelerin sonucudur.
İnsanlar aynı sözlerden çok farklı anlamlar çıkarabilir. Çünkü sözcüklerin anlamları tam olarak belirlenmiş değildir. Konfüçyüs bunun içindir ki kelime ve kavramlara çok büyük önem verirdi ve: “Eğer bir ülkenin yönetimi bana verilseydi, önce kelimelerin doğru kullanılmalarını sağlamakla işe başlardım” demiştir.
Konuşurken konunun ana noktaların üzerinde durun ve onu tekrarlayın. Konuşanların ve yazanların çoğu bu kaideye riayet etmiyor ve bunun önemini anlamıyor. Konuşma bittikten sonra kimsenin kafasında da bir şey kalmıyor. İnsanların çoğu boş ve gereksiz ve malayani sözlerle konuşuyor, lafı çok fazla uzatıyor.
Konuşurken kendi açınızdan değil muhatabınızın açısından hareket edin. Size doğru gelen her şeyin hemen kabul edileceğini sanmayın. Anlamayacağı hakikatleri söylemek insanları baştan çıkarır ve size düşman eder. Bir çocuğa yutamayacağı lokmayı vermeye çalışmamalı. Çünki insan anlamadığının düşmanıdır.