Haber dili sorunsalı
Haberlerle iç içe olmaya başladığım ilk günden bu yana gazete manşetlerinde yahut haberlerin içinde yapılan yazım yanlışlarına ve anlatım bozukluklarına takığım. Bu da mesleki deformasyonlarımdan biri sanırım.
Ama olayı olduğundan çok farklı anlatanlara, aslını bilmeden abartarak anlatan ajans haberciliğine ve sosyal medya habercilerine kelimenin tam anlamıyla gıcık oluyorum. Mesela dün Bursa’da yaşanan otobüs kazası…
Çoğunuz haberin detayında, “Halk otobüsünün, arıza yaptığı için sol şeritte kontrolsüz bir şekilde duran kamyonete çarpması nedeniyle şarampole yuvarlandığını” okumuşsunuzdur. Halbuki olayın görüntülerini izlediğimde ben çok farklı bir kaza gördüm. Otobüsün iç kamerasına yansıyan görüntülerde bile aşırı hız yapıldığı belliydi. Ayrıca sol şeritte bekleyen bir kamyonet de yoktu görüntülerde. Orta şeritte seyreden kamyonetin ani fren yapması sonucu, otobüs kamyonete çarptıktan sonra şeridin sağ tarafından yolun dışına çıktığını seyrettim.
Yani anlayacağınız hem kamyonetin kusuru vardı kazada, hem de kontrolsüz hız yapan otobüs şoförünün. Gaziantep’te yaşanan üzücü kazada da otobüsün hızının 130 km olduğu raporlanmıştı. İşi yolcu taşımak olan otobüslerin hız limitlerinin yükseltilmesi doğru bir karar mıydı, tartışılır…