KARAR VERMEK VE HAREKETE GEÇMEK
İnsan için en zor durum nedir derseniz bence bunlardan biri ve belki birincisi iki şeyden hangisine karar vereceğini bilememektir. İki şey arasından gider geliriz. Bu bizi harekete geçmekten alı koyar. Buridan’ın eşeği buna güzel misal olarak anlatılır. İki yulaf çuvalı arasında hangisinden yiyeceğini bilemeyen eşek açlıktan ölür. İki durum arasında bir benzerlik ve eşitlik olduğunda karar vermek zorlaşır. Esasında iki benzer durum arasında birisini seçmenin fazla bir riski de yoktur.
Filozof Alain, karar vermek ve harekete geçmek için fazla düşünmeyi uygun görmüyor. Enine boyuna düşünülen şeyler gerçekleşmez diyor. Çabuk karar verin ve geciktirmeden harekete geçin, eksikliklerinizi yaparken tamamlarsınız. Bu düşünce bir bakıma çok doğrudur. Teşebbüs ederek eksiklikleri giderebilirsiniz.
“Kararsızlığı yenmek için sırnaşık cazipliğini kaybedinceye kadar konunun üzerinde düşünmeliyiz” diyor Bertrand Russell. Konu duygusal yükünü kaybetmelidir. Bir dış şeye bağlanmak da bizi kararsızlıktan kurtarabilir. Bunun bir yolu güveneceğimiz bir kimseye danışmaktır. Bir yolu da kura çekmek ve talihe güvenmektir. Eski çağlarda kurbanlar kesilir, kâhinler bağırsaklarından anlamlar çıkarırlardı.