Şahsenem Akkaş (Şahsenem Bacı), Yavuz Bingöl ve Nihat Aydın
14 Haziran 2022’de vefat eden, Şahsenem Bacı müstearıyla tanınan Şahsenem Akkaş, bugünkü konumu tartışılan Yavuz Bingöl’ün annesidir ve oğlunun müzik merdiveninin basamaklarını çıkmasında payı büyüktür.
Şah Plak etiketiyle yıllar önce piyasaya sürülen Şahsenem Bacı ve Oğlu adlı albümde annesiyle, Âşık Mahzuni Şerif ilhamlı; devrim, direniş, mücadele ezgileri seslendiren Bingöl, annesinin cenaze törenine katılmayanlara sitem etmekte gecikmemiştir.
Bingöl siteminde iki yönden haklıdır çünkü hem annesi bu dünyadan tartışmaya açılacak bir konuma gelerek göçmemiştir, hem de, bugün onu iğne ve çuvaldız yağmuruna tutanlar, yıllar öncesinde yere göğe koymayanlar, müziğini eleştirenleri, devrimci ve eylemci mücadeleye ihanet etmekle suçlayanlardır.
Devrimci ve eylemci mücadeleye ihanet etmekle suçlamak; boş buldukları meydanlarda, kendilerini alt edemeyeceklerini anladıklarına; devrim, direniş, mücadele diskuru çeken, ışıkla yarışarak akıl veren ama söz akıl almaktan açılınca sırra kadem basan Türkiye’ye özgü köylü devrimcilerinin yıllarca çiğnemekten bıkmadıkları sakızdır.
Bu sakızı çiğnemek onlara doğal olarak zarar vermiştir. Nalıncı keseri gibi, her şeyi kendilerine yonttukları için, nalı da mıhı da esirgeme aşamasına gelememişler, antipatik olmaktan kurtulamamışlardır.
Devrim, direniş, mücadele diskuru çekmekten ve işlerine gelmeyenleri, devrimci, eylemci mücadeleye ihanet etmekle suçlamaktan başka bir işe imza atmadıkları için; hakiki, samimi ve hakkaniyetli duruşlarından taviz vermeyenleri görememişlerdir.
Bingöl’le, daha sonra Umuda Ezgi adını alacak olan Atmacalar’ı kuran Nihat Aydın bu isimlerdendir.
Aydın’ın ölümünden, sözü edilen gürûh dâhil, bir elin parmaklarını geçmeyenlerin haberdar olması, olumsuzluğu dile dolamanın ve samimiyetsizlikten vazgeçememenin, bu topraklarda milli spor olduğunu yeniden gözler önüne sermiştir.
Bingöl, gerek annesiyle gerek Aydın’la gerçekleştirdiği çalışmalarında yıllar sonra havlu atacağının sinyallerini vermişse de onu annesinden hareketle Devrimci, eylemci mücadelenin neferi olarak görmekten vazgeçmeyenlerin durumunu karşılayacak fiil, eğitimli cahilliktir.
Eğitimli cahil, kendisini isterse, sosyalist, devrimci gibi sıfatlarla ön plana çıkarsın, duyduğuna, onu sorgulamadan inanır. Okumaya, okuyan insana, kendi düşünceleri desteklendiği müddetçe değer ve kıymet verir.
Sözü edilen sıfatları her göze sokan eğitimli cahil, bağnazlığı başka yerlerde arar ama kendisine ayna tutmak gibi bir meziyetten mahrum olduğu için hücrelerine sinen bağnazlığı göremez.
1943’te Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Boyalı köyünde doğan; Âşık Mahzuni Şerif dışında; Âşık Veysel ve Âşık Hüdai’den etkilenen, şiirlerini Söz Nereye başlıklı kitabında bir araya getiren, doğum adı Senem olan Şahsenem Akkaş, eleştiri kadar özeleştiriye de kapısını kapatmayan hissiyat sahibi Halk Ozanı olarak yıllar sonra da anılacak, oğluna ifratla tefrit arasında mekik dokuyarak yaklaşanlarınsa ne izleri, ne de tozları kalacaktır.
Dün neyse, bugün de o olan oğlu Yavuz Bingöl’se, siteminde haklı olmanın ötesine geçemeyecektir.