SAĞLIK TURİZMİ Mİ?
Bursa tarihiyle, doğasıyla, sıcak termal sularıyla yılın 12 ayı turizmin göz bebeği bir cazibe merkezi olması gereken bir şehir olması gerekirken maalesef hak ettiği değeri göremiyor.
Bursa’ya merkezi iktidarlar tarafından her dönem üvey evlat muamelesi görüyor.
Her dönem iktidar milletvekilleri, bakanları, kent bürokrasisi Bursa turizmine dair projeler anlatıyorlar, sadece anlatıyorlar!!!
Pratiğe geldiğimizde gerçeklemesi zor bir hayalden öteye geçmiyor.
Bursa Türkiye’nin sanayileşmiş dördüncü metropol şehri, fakat aynı zamanda turizm anlamında da avantajlı bir şehir.
Ne yazık ki, turizm anlamında vizyonu gelişmemiş kent yöneticilerinin elinde beton rantına kurban edildiğini üzülerek söylüyor.
Bursa Tarihiyle, doğasıyla, havasıyla, şifalı kaynak sularıyla sağlık turizmi için bulunmaz kaftan.
Bursa ‘da 10 yıl önce kurulan Bursa Sağlık Turizmi Derneği( BUSAT) sağlık turizmi için mücadele veriyor.
10 yılda görünen o ki, verdikleri mücadeleden bir arpa boyu yol alamadıklarını görüyoruz.
BUSAT Başkanı Metin Yurdakoş, 25 Eylül’de yapılacak olan “Sağlık Turizmi Vizyonu” konferansı için yaptığı basını bilgilendirme toplantısında, projelerin neden gerçekleştirilmediği konusunda bilgi verdi.
Kentin çok önemli iş insanlarına sağlık turizmine yatırım yapmaları yönünde teklifler götürüldüğünü, yapılan tekliflere ilişkin olumlu cevaplar almadıklarını ifade ettiler.
Tabi diğer tarafta yatırım yapılmamsının bir değer bir nedeni ise mevzuatlardaki sıkıntılar olduğunu, sağlıklı bir yatırım için mevzuatların yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
Yabancıların sağlık turizmi ekseninde ülkemize gelmelerinin ön koşullu “ Güvenli Sağlık Turizmi olması gerekiyor.
Başkan Dr. “Metin Yurdakoş, Türkiye Covid-19 ile mücadelede başta sağlık sektörü olmak üzere genel olarak birçok Avrupa ülkesini geride bırakan başarılı bir performans sergilemiştir.bu süreçte fedakar sağlık çalışanları başata olmak üzere, pandemi yönetimi ve mevcut potansiyeli ile gücünü kanıtlamıştır” derken, gerekçe olarak da, dünya ölçeğine vakalarda en az ölümün ülkemizde olduğu iddiasında!!!
Real olarak gerçek rakamların yansıtılması tartışmalı bir konu olduğunu belirtmek isterim.
Tesislerimizde enfeksiyon bulaşma riskini azaltan özel havalandırma sistemlerinin ( Laminer akım benzeri) tamamlanması rekabet gücünü artıracağı ön görüsünde bulunuyor. Başkan…
Gerçekten merak ettiğim, böylesi bir sistemi tesislerinde hayata geçiren kaç hastane, AVM insan yoğun işletme bulunuyor?
Başkan Yurdakoş, “2019 yılında sağlık turizmi kapsamında 662 bin kişinin tedavi edildiğini, 1 Milyar 65 milyar ABD doları gelir elde edildiğini, 2020 yılı hedeflerinin gerçekleşmesi beklenirken Pandemi ile birlikte 2020 yılında sağlık turizmi durma noktasına geldiğini,2021 ikinci yarısından itibaren tekrar hareketlilik başladığını, bu sürece ivme kazandırmak için stratejilerin ve hedeflerin yeniden çalışılması ve revize edilmesi gerektiğini “belirtiyor.
Bursa Sağlık Turizm i Derneği ( BUSAT) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi İşbirliği ile “Pandemi sonrası Türkiye Sağlık Turizmi Vizyonu”nu ortaya koymak, ilgili bakanlıklar, özel sektör temsilcilerini davet ederek sağlık turizmi ile alakalı yapılan planlamaları ve çalışmaları duyurmak için 25 Eylül’de Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde konun muhataplarıyla bir araya gelecekler.
Sağlık Turizmi için düşünülen Sıcaksu bölgesindeki 150 dönümlük arazi yine beton rantına kurban edilmek üzere TOKİ’ye devir edilmesi bu kente yapılacak en büyük kötülük olacak.
Şehrin kalbinde bir hançer gibi saplanan Doğanbey TOKİ ucubelerinden sanırım hiç ders çıkarılmamış!!!
Daha önce planlandığı gibi, bu bölge sağlık turizmine kazandırılmalıdır…
Vizyonu sınırlı bir yönetim anlayışı ile “Sağlık Turizmi mi!!!