Gençler; bıkkın, yılgın, yalnız ve endişeli

Gençler; bıkkın, yılgın, yalnız ve endişeli
25.05.2021
A+
A-

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’nın 54. 57. dönem verileriyle vatandaşların; özellikle gençlerin ruh hali, toplumun geneline kıyasla incelendi. 

Beraberinde; salgınla ilgili haberlere ulaşma durumları, alınan salgın tedbirlerine ilişkin yorumları ve ekonomiye yönelik görüş, ifade ve değerlendirmeleri mercek altına alındı. 

GENÇLER DE GENEL KAMUOYU KADAR EKONOMİK KONULARDA ENDİŞE DUYUYOR

Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmasında Ipsos; salgınla ilgili toplumda endişe yaratabilecek konuları ele aldı. Salgının ülke ve kişisel ekonomiye olan ekonomik etkileri de bunlardan birisi. Vatandaşlar çok uzun zamandır ürün ve hizmet fiyatlarındaki artıştan endişe duyduğunu dile getiriyor, çok büyük bir kesim ay sonunda faturaları ödeyememekten de kaygılı. Gençler bu tablonun dışında değil. Daha üst yaş gruplarından vatandaşlarla aynı endişeleri paylaşıyorlar. Enflasyon ve borçlanma gençlerin de üzerinde durduğu konular.

HER 10 GENÇTEN 5’İ ALINAN TEDBİRLERİN İŞE YARAYACAĞINI DÜŞÜNÜRKEN, 4’Ü AYNI FİKİRDE DEĞİL

 Salgınla mücadelede alınan tedbirlere dair vatandaşların değerlendirmelerini düzenli olarak takip ededen Ipsos; 22 Nisan – 16 Mayıs tarihlerinde yaptığı 4 dönem çalışmada, vatandaşların %57’si tedbirlerin işe yarayacağını dile getirdi. Gençlerin bu konudaki değerlendirmeleri toplumun geneline paralel… Her 10 gençten 5’I tedbirlerin işe yarayacağı konusunda umutlu (%52). Öte yandan %40’lık bir kesim daha olumsuz bir değerlendirme yapıyor ve tedbirlerin işe yaramayacağını ifade ediyor. 

GENÇLER ARASINDA BIKKINLIK, KAFA KARIŞIKLIĞI VE YALNIZ HİSSETME TOPLUMUN GENELİNE KIYASLA DAHA YAYGIN

Salgın başladığından bu yana toplumun geneline olumsuz duygular hakim oldu. İlk zamanlarda en yaygın hissedilen duygu endişe iken, zamanla bu duygu yerini yorgunluğa bıraktı. Bu süreçten gençler de oldukça olumsuz etkilendi. Gençlerin önemli bir bölümü (%56) toplumun genelinde olduğu gibi kendini yorgun hissediyor, endişe ise bir nebze daha düşük (%35). Öte yandan, bıkkınlık, kafa karışıklığı ve yalnızlık gençler arasında daha yaygın görülen duygular. Hem sürekli bireysel tedbir alma hali hem de eve kapanma gençlerde bıkkınlık duygusunu körüklüyor. Aslında sosyalleşmeyi en yoğun yaşayacakları dönemde gençlerin üçte birinin (%33) kendini yalnız hissediyor olması da gözden kaçmamalı. 

SOSYAL MEDYA VE İNTERNET HABER SİTELERİNDEN SALGINLA İLGİLİ HABERLER GENÇLERE DAHA ÇOK ULAŞIYOR

Salgın başladığından bu yana genel kamuoyunun salgınla ilgili birincil haber kaynağı televizyon oldu. Gençlerin haber kaynaklarını incelediğimizde ise genel kamuoyuna benzer şekilde TV’deki haber programları ilk sırada geliyor (%68). Ancak sosyal medya ve internet haber sitelerinin salgınla ilgili haber almak için kullanımı, gençler arasında çok daha yaygın. Sosyal medya %67 ile televizyon haber programlarının hemen arkasından geliyor.  Internet haber siteleri de %62 ile önemli bir paya sahip. Bu açıdan, salgınla ve özellikle aşıyla ilgili bilgilendirmelerin dijital mecralarda da aktif bir şekilde yürütülmesi önem teşkil ediyor. Gençlerin %48’i, kendi yakınlarını aşı yaptırmaları konusunda teşvik ederken, %47’si bu konuda fikir beyan etmiyor. Gençlere bu konuda ulaşmanın yolu sosyal medyada etkili ve doğru bir bilgilendirme yapmaktan geçiyor.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.