Resim ve güncel sanat ilişkisini değerlendirdiler

Resim ve güncel sanat ilişkisini değerlendirdiler

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” çevrimiçi eğitim programına katılan İlker Cihan Biner ve Taner Ceylan “Resim ve Güncel Sanat” konusunda katılımcılarla paylaşımlarda bulundular. 

Nilüfer Belediyesi’nin  her hafta çarşamba günleri düzenlediği “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” adlı eğitim programının bu haftaki konukları İlker Cihan Biner ve Taner Ceylan oldu. Programlamasını Murat Alat’ın üstlendiği etkinlikte, sanat yazıları ve hazırladığı sergi kataloglarıyla tanınan İlker Cihan Biner ve sıra dışı eserleriyle dikkat çeken Ressam Taner Ceylan, güncel sanat kavramı içinde resim sanatının durduğu konumu değerlendirdi.

Yaşayan Türk ressamları arasında eserleri en pahalı olan ressamlar arasında gösterilen ve “Foto gerçekçi ressam” tanımlamasıyla anılan Ceylan, sıra dışı resimleri nedeniyle  Türkiye’de bazı kesimlerden tepki alsa da özellikle yurt dışında gördüğü ilgiyi eserleri üzeriden açıkladı. İlker Cihan Biner’in “Resmin güncel sanata uyum sağlayıp sağlayamadığına”  ilişkin  sorusunu yanıtlayan ressam Taner Ceylan şunları söyledi: “Bir ressam ve tuvali arasında sadece 10 santimetre mesafe var. Bu durumda dış dünya etkenlerine kapalı oluyorsun. Ancak diğer yandan bir sanat galerisinde sergi açabilmek, sanat dünyasında var olabilmek için güncele dair bir şeyler söylemen gerekiyor. Bunun için de yaşananlardan haberdar olman, gelişmeleri görmen gerekiyor. Kendi yaratım süreçlerinden, kendi dünyandan kopmadan dünyayı görmek kolay değil. Ben hala klasik üslupla, ilhamla çalışıyorum ancak güncel sanat literatürünü de takip ediyorum. Kendim olabilmek için çaba sarf ederken, güncel olanın beni kendimden veya sanat tarihinden uzaklaştırmasına izin vermiyorum. Aslına bakarsanız bir taraftan da geçmişte üreten ve yaşadıkları zamanda güncelle ilgilenmeyip bugün hala güncel olan sanatçılar da var.”

“Bir sanat eseri her zaman kıyıdadır”

Kaleme aldığı sanat yazıları ve eleştiri yazılarına ilişkin yazım süreçleri hakkında bilgi veren İlker Cihan Biner de “Benim için bir sanat eseri her zaman kıyıdadır. Taşkınlık hali her an değişebilir. Akıntıyla yüz yüzedir. Eserle ilişki kurarken beni esere yönlendiren eserin kendisi, ruhsal katmanlarıdır. Bir eseri değerlendirmek, onunla ilgili yazımı tamamlamak bazen günlerimi alıyor. Esere ve eser sahibine haksızlık etmemek ve o eseri yazarken arka planını düşünüp onu okuyucuya yansıtabilmek çok önemli” dedi. 

Katılımcıların da sorularıyla yer aldığı  programda ressam Taner Ceylan, birkaç yıldır devam eden “Olimpos Sergileri” projesi hakkında da bilgi verdi. Finansını Antalya Olimpos’ta sahibi olduğu zeytinlikten elde ettiği gelir ile sağladığı “Olimpos Sergileri”nin bu yılki konusunun peyzaj olacağını belirten Ceylan, henüz kariyerinin başında olan sanatçılarla birlikte yaklaşık bir yıllık üretim sonucu ortaya çıkan sergiyi bu yıl Haziran ayında sanatseverlerle buluşturmayı planladıklarını söyledi.   

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.