“Ayakoyunları” son bulana kadar

17.02.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın defaten farklı mecralarda ve vesilelerle dile getirdikleri, yaptığı konuşmalarda hassasiyetle üzerlerinde durdukları çocuklarımızın ve gençlerimizin kültürel sanatsal faaliyetler ve bu çalışmalar vasıtasıyla “Milli Duygu ve davranışların” kazandırılmasına, medeniyet bakiyesi üzerinden 2023 hedeflerine hızla koşan Yeni Türkiye’nin  sahibi gençlerimiz ve çocuklarımızın gelişimine yönelik cümleleri baz alındığında;

Örgün ve yaygın eğitim kuruluşlarında Türk Halk Kültürünün yaşayan değerlerinden halk oyunları-halk müziği-halk kültürü ürünleri ile ilgili faaliyetlerin planlaması ve uygulanması, bakanlığımızın geliştirdiği ve omurga hükmünde bireyin eğitiminde ilk dört yıllık eğitimde oyun, bilgi, spor, kültür ve sanat kavramları üzerine kurgulanmış bir temel eğitim sistemi politikası doğrultusunda,

Zaten yoğun bir sınav maratonu içinde bulunan çocuklarımız ve gençlerimizin kültürel ve sanatsal gelişimi birikiminin temsili bağlamındavelilerimiz ve eğitimcilerdevlet disiplin ve ciddiyetiyle Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek yarışmalara olumlu bakmakta ve hatta velilerin kendileri de halk oyunları yarışmalarına gelmektedir.

Buna karşınözellikle günümüzde (özellikle bazı kişi ve kurum yöneticilerinin bu faaliyetleri) “okul dışı bir faaliyet” olarak gördüklerindenveliler, okullar ve öğrenciler ders yoğunluğunu da sebep göstererek ikinci bir kuruluşun düzenlediği yarışmaya katılmalarına izin vermemekte, bu gibi çalışmalara sıcak bakmamaktadırlar.

Milli Eğitim Bakanlığı yakın zaman kadar yürüttüğü ve devlet disiplini ve ilkelerini esas kabul etmiş, deneyimli çok kıymetli özel bir kadroya sahiptir.

1977 yılından bu güne çok özel eğitim ve öğretim metotları, Üniversitelerin halkbilimi, müzik, figür, kostüm vb. alan ve bölümlerinin önemli akademisyenleri, Kültür Bakanlığı kaynak kişi ve sanatçıları ile Milli Eğitim Bakanlığının uhdesinde oluşturulmuş birim ve kadroları ile,1054 jüri üyesi yetiştirilmiş olup, kalite ve eğitim düzeyi itibariyle Türk Halk Oyunları camiasının en iyileri olup, bu sayının % 73 Millî Eğitim Bakanlığı mensubudur.

 

Millî Eğitim Bakanlığının geçmişinde Halk oyunlarının derlenmesi, araştırılması ve arşivlenme çalışmaları ile bu bilgilerin ışığında eğitim ve öğrenim gören öğrencilere nakledilmesi, örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki eğitim faaliyetlerinin sonucunda oluşan ekipler vasıtasıyla yarışmalar, özel gün ve haftalarda gösteriler başarılı bir şekilde yürütülmüştür.

 

Hiçbir ülkede; halk oyunları konusunda değerlendirme yapan kişiye “ hakem ” , halk oyunu öğreten eğiticiye de “Antrenör ” kavramları kullanılmamaktadır.

Dünya literatüründe Halk Oyunları, Kültür ve Sanat dalı olarak adlandırılmaktadır.

Sanat sözlüğünde, halk oyunları ve dansları alanında değerlendirme yapan kişilere “Jüri Üyesi ”, halk oyunları öğretenlere de Eğitici,  sahne düzenlemesi ve figür aktivasyonunu sağlayan kişiye Koreograf, eşlik edenlere Müzisyen-Sanatçı-Orkestra ifadeleri kullanılmaktadır.

 

Dünyada ilk kez bizim ülkemizde Halk Oyunları, bir spor dalı olarak görülerek federasyonu kurulmuş ve bunun ikinci bir örneği (pozitif manada) dünyada bulunmamaktadır. 

 

2023 hedeflerine kenetlenmiş Devlet Mekanizmalarının öncelikle reanimasyona tabi tutulması, özellikle halk kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması noktasında hem yasal mevzuat anlamında hem icra yetkisi ve uygulanması anlamında devlet politikalarının gözden geçirilerek “Kültür”ün ve “Eğitim”in bir dalı olan bu faaliyetlerin ivedilikle  ait olduğu kurumsal desteğe ve hak atiği noktaya ulaşması için çalışmaların hızlandırılması gerektiği görüşündeyim.

 

Sanırım bu düşünce sayıları on milyonları bulan halkoyunları, halk müziği kısacası kalbinde kültürel bir kaygı taşıyan tüm gönüldaşlarımın ortak dileğidir.

YORUMLAR

  1. Özden ATALAR dedi ki:

    Saygıdeğer hocam; kaleminize sağlık. Halkoyunlarının kanayan bir yarasına daha parmak bastınız. Milli Eğitim döneminde yapılan samimi ve güzel çalışmalara tekrar dönmek dileğiyle. Saygılarımla.