(Özel Haber) Sismik izolatör depreme kalkan
Elazığ Şehir Hastanesi’nin kentteki yıkıcı depremi ‘sismik izolasyon’ sayesinde hasarsız atlatması gözleri Bursa’daki sağlık üslerine çevirdi. Bursa Şehir Hastanesi ,Yüksek İhtisas, Kestel ve Gemlik Devlet Hastaneleri ile Bölge Adliyesi ve yeni stadın çatısı da aynı sistemle korunuyor.
ARDA EKİNER
İŞTE BU İYİ HABER
Uzmanlara göre, 6.8’lik yıkıcı depremin Elazığ Şehir Hastanesi’nde 3.1şiddetinde gibi hissedilmesinin tek bir nedeni var. O da, ‘sismik izolasyon’… Depremin yıkıcı etkisini bertaraf eden bu teknik en ufak bir hasar oluşmazken, sağlık hizmeti hiç aksamadı. Bursa Şehir Hastanesi başta olmak üzere Yüksek İhtisas, Kestel ve Gemlik Devlet Hastaneleri’nin inşaatı sırasında da aynı metot uygulandı.
7 YILDIR ZORUNLU
Bursa’da sadece sağlık üsleri değil, Bölge Adliye Mahkemesi ile yeni stadın çatısı da ‘sismik izolasyon’la depremden korunuyor. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, tekniğin dünyanın bazı ülkelerinde 30 yıldır kullanıldığını, Türkiye’de ise 100’den fazla yataklı hastanelerde kullanılmasının 2013’ten sonra zorunlu kılındığını söyledi.
ANDIÇ’IN SÖZLERİ
Başkan Andıç, ‘2016 yılı itibarı ile 72 yapıda deprem yalıtımı kullanılmıştır. Bursa, deprem yalıtımlı projelerin yoğun olarak uygulandığı iller arasında yer alıyor. Sismik izolasyonlu yapıların sağladığı avantaj çok büyük. Can kaybı yaşanmadığı gibi şiddetli bir depremden sonra bile binada faaliyet sürüyor. Ekonomik kayıp neredeyse hiç yaşanmıyor. En somut örneğini Elazığ’da gördük’ dedi.
Sismik izolatör… Diğer bir adıyla deprem yalıtım sistemi. Şiddetli depremlerde binanın mukavemet gücünü arttırıp hasar görmemesi için kullanılan bir teknik. Aslında bu teknik, pek o kadar yeni değil. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, bu uygulamanın dünyada özellikle ABD, Japonya, Çin ve İtalya’da yaklaşık 30 yıldır kullanıldığını belirtiyor. Başkan Andıç, aynı teknolojinin ülkemizde de son zamanlarda sıklıkla uygulandığını ve Bursa’nın bu konuda iyi durumda olduğunu bildirdi. Elazığ Sivrice’de meydana gelen deprem sonrası yıkılan binaların dışında ayakta kalanların bir çoğunda büyük hasar oluştu. Fethi Sekin Şehir Hastanesi ise bu yıkıcı depremi hasarsız atlattı. Hastane binasında kullanılan sismik izolasyon tekniği depremin yıkıcı etkisini bertaraf etti. 2018’de hizmete giren hastane, dünyanın en büyük izolatörlü yapıları arasında bulunuyor. Hastanenin yapımında 872 deprem izolatörü kullanıldı. Böylece, deprem ameliyat sırasında dahi meydana gelse hastanede hizmet hiç kesintiye uğramıyor. Nitekim, öyle de oldu. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, ‘Türkiye’de 2013’te alınan bir kararla, 100’den fazla yataklı, birinci ve ikinci derece deprem riski bulunan bölgelerdeki bütün hastanelerin deprem yalıtımlı olarak tasarlanması zorunlu hale getirildi’ diyor. Başkan Andıç, “Sismik izolasyonlu yapıların sağladığı en büyük avantaj büyük bir depremden sonra bile binada faaliyetin devam etmesi ve ekonomik kaybın neredeyse hiç yaşanmamasıdır. Dünyada, özellikle ABD, Japonya, Çin ve İtalya’da, yaklaşık 30 yıldır kullanılan bu teknolojinin ülkemizdeki uygulama sayısı ve alanı giderek artmaktadır’ ifadelerini kullandı. Sismik izolatör hakkında bilgiler veren Andıç, “Son yıllarda dünyada meydana gelen deprem hasarlarını en aza indiren teknolojilerden biri de “deprem yalıtımı”dır. Söz konusu teknoloji, özel olarak tasarlanan ve “yalıtım birimi (sismik izolatör)” olarak adlandırılan cihazların binanın belirli konumlarına yerleştirilerek deprem enerjisinin sönümlemesine ve yapı elemanlarına gelen deprem etkilerini en aza indirmesini içermektedir. Sismik izolasyonlu bina, üstyapının temele yatayda esnek, düşeyde rijit malzeme özelliklerine sahip izolatörlerle bağlandığı binadır. Sismik izolasyon sistemini, depremin sarsıcı şokunu ve yapıya etkiyen deprem kuvvetlerini yatay yönde azaltan bir süspansiyon sistemine benzetebiliriz” şeklinde konuştu.
BURSA’DAKİ DURUM NE?
Depremin sıklıkla kendini hatırlattığı bu günlerde KENT Gazetesi olarak biz de Bursa’nın sağlık üslerindeki durumu araştırdık. Olası bir depremde kentteki hastanelerin durumu ne olur? İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç ‘a sorduk ve aldığımız yanıtlar bir nebze de olsa içimizi rahatlattı. ‘Sismik izolasyonlu binalarda ise deprem sırasında ortaya çıkacak ivme değerleri küçük olacağından sarsıntı hafif bir şekilde hissedilir ve binada yaşayanlar günlük hayatına devam eder’ diyen Başkan Andıç, “ Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılında yayınladığı bir genelge ile 2016 yılı itibarı ile 72 yapıda deprem yalıtımı kullanılmıştır. Bursa, deprem yalıtımlı projelerin yoğun olarak uygulandığı iller arasındadır. Yeni açılan bin 355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi’nde 859 yalıtım birimi bulunuyor. 150 yataklı Gemlik Devlet Hastanesi’nde 260, Yüksek İhtisas Hastanesi’nde 188, Kestel Devlet Hastanesi’nde de 192 deprem izolatörü yer alıyor. Bunların tümü deprem yalıtımlı sağlık yapılarıdır. Bunun dışında BUTTİM yakınlarındaki Bölge Adliye binası da deprem izolatörleriyle yapılmıştır. Timsah Arena’nın çatısında da 24 adet deprem yalıtım birimi kullanılmıştır. Elazığ’daki sismik izolatörlü hastanenin depremi hasarsız atlatması da, bu sistemin ne kadar doğru bir teknoloji olduğunu ortaya koymuştur’ şeklinde konuştu.
HIZLI ADIMLAR ATMALIYIZ
Andıç, hızla adımlar atarak, halen güvensiz yapılarda yaşayanların kentsel dönüşüm ile güvenli yapılara taşınmalarının bir an önce sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, ‘İMSİAD olarak bu ve benzeri teknolojilerin yaygınlaştırılması için ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması için mücadele edeceğiz. Bursalı değerli sanayicilerimiz tarafından bu ürünlerin üretilerek millileştirilmesi için çaba harcamayı sürdüreceğiz. Çünkü her şeyin en iyisine layık olduklarına canı gönülden inandığımız yurttaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin sağlanabilmesi için, afetlere karşı dayanıklı konutların önemi çok büyüktür. Bu nedenle, hızla adımlar atarak, halen güvensiz yapılarda yaşayan yurttaşlarımızın kentsel dönüşüm ile güvenli yapılara taşınmalarını bir an önce sağlamalıyız. Kentsel dönüşüm, hem güvensiz yapılarda yaşayan yurttaşlarımız, hem de ülkemiz için taşıdığı büyük önem açısından, ulusal önceliklerimiz arasında yer alması gereken temel konulardan biridir. Bu bilinçle, İMSİAD olarak, ülkemiz ve Bursa’mız için kentsel dönüşümün öncüsü ve takipçisi olmaya devam edeceğiz “ diyerek sözlerini tamamladı.