AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Hacı Özkan ile işaret dili özelinde bir görüşme gerçekleştirdik.
Nesibe Cüre
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanı Hacı Özkan ile işaret dili özelinde bir görüşme gerçekleştirdik. Nilüfer Belediyesi olarak engelli bireyler için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Turgay Erdem, “Engelli bireylerle ilgili yapmış olduğumuz çok yönlü bir çalışma olarak ‘Bizim Ev’ diye bahsettiğimiz sosyal yaşam destek merkezi var. Orada engelli bireyler hem günlük ihtiyaçlarını karşılıyor hem de eğitimleriyle ilgili çalışmalar yapıyor. Psikolojik destek hizmeti, engelsiz ulaşım gibi hizmetlerimiz var. Çok farklı birimleri var; zihinsel-ruhsal, görme, fiziksel engelliler. İşitme engelliler çok yok çünkü günlük hayatlarını idare edebiliyorlar. İlk başlattığımız yer ‘Bizim Ev’. Fakat orası çok fiziki olarak uygun bir yer değil tabi. Ancak geçen yıl On Dokuz Mayıs Mahallesi’nde bir merkezin temelini attık. İnşaat sektöründeki sıkıntılardan dolayı biraz gecikmeli de olsa devam ediyor, mayıs ayında hızlanacak. Orada bütün dezavantajlı bireylerin yer aldığı bakım ve rehabilitasyon merkezi gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye’de örnek olacak, Güney Marmara’da da herhalde hiç olmayan bir birim olarak faaliyete geçecek. Kütüphanelerimizde de hem bununla ilgili hem görme engellileriyle ilgili çalışmalarımız var. Yollarımızla ilgili de çalışmalarımızı yapıyoruz. İmkânlar yaratmaya çalışıyoruz. Biz bu konuda duyarlıyız, yeterli midir? Değildir. Bunun için yapmamız gereken çalışmalarımız olduğunu da biliyoruz. Süreç içerisinde eksiklikleri tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.
“BİR DE BURADAN BAK”
3 Aralıkta yapılacak olan “bir de buradan bak” etkinliklerinde amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu belirten Erdem “Önemli olan farkındalığı yıl içerisinde veya hareket alanları içerisindeki bireylere bunu hissettirebilmek. Derdimiz biraz da bu. O gün Dünya Engelliler Günü olması nedeniyle böyle bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Fakat daha geniş kapsama da yaymak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Yapılacak olan etkinliklerde seramik çalışmaları sergisi, sergi sonrası panel ve sonrasında da maç gerçekleşmesi planlanıyor.
EĞİTİMLERİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Üniversitedeki işaret dili tercüman eksikliği ile ilgili konuşan Hacı Özkan eğitmenlerin işaret dili bilmemesinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Özkan; “Üniversitede bunun eğitimi verilmiyor. Ben gönüllü olarak bu işi yapıyorum üniversitede ihtiyaç olduğunda ama eğitimin olmaması üzücü. Üniversite okuyan öğrencilerin iletişimle ilgili sıkıntıları oluyor. Kendi açımızdan ne y
apabiliriz buna bakmalıyız. Benim uzmanlık alanım işaret dili ve ben altı yıldır elimden geldiğince bu işi yaptım. Yaptığım şey benim için mükemmel bir şey. Fakat daha fazlası yapılmalı” diye konuştu. İşaret dilindeki eksikliği tekrar değerlendirmeye alacaklarını söyleyen Erdem bir yerden başlamak gerektiğini söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Erdem; “Her noktada işaret dilini yaygınlaştıracak bir çaba içerisinde olmak lazım. İşaret dili eğitimlerini personellerimize veriyoruz ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda yeterli değiliz, tekrardan değerlendirebiliriz. Dediğim gibi eksiklerimizi var, bundan sonraki süreçte de gayret sarf edeceğiz. Hem mekânsal olarak bakmamız lazım hem de yapabileceklerimiz ne varsa bunun üzerine proje geliştirmemiz gerekiyor” dedi.