Çaresiz kayıt dışı hayatlar
Lüks alkollü işletmeler ve eğlence merkezlerinde, ailesinin geçimini sağlayamadığı için ek iş yapmak zorunda kalan insanların kayıt dışı çalıştırmaları, sosyal güvenlikte denetimlerin eksikliğini ortaya koyuyor.
Bilal KAYAALTI
Asgari ücretin ve emekli maaşlarının yetersiz olması insanları kayıt dışı çalışmaya zorluyor. Bursa’da birçok eğlence mekanında kayıt dışı olarak çalışmak isteyenler garson, aşçı, fotoğrafçı, mezeci hafta sonları ek işe geliyor. Oturduğu evin kirasını ödemekte zorlanan, mutfak masraflarını karşılayamaz hale gelen asgari ücretle ailesinin geçimini sağlamakta zorlananlar, kentte bulunan alkollü yerlerin yanı sıra eğlence merkezlerinde sosyal denetimden uzak bir şekilde çalışmak zorunda kalıyorlar. Aralarında öğretmenlerin, fabrikada çalışanların, emeklilerin ve üniversite öğrencilerinin yer aldığı çok sayıda yurttaş, Bursa’daki eğlence merkezlerinin ek iş elamanı olarak çalışıyorlar. Yaşanan manzara karşısında SGK İl Müdürlüğü’nün nasıl bir çalışma yapacağı ise merak konusu.
‘EVİMİN KİRASINI ÖDEYEMİYORUM’
Sigortalı çalıştığı iş yerine sabah 8’de gidip akşam 5’te alkollü mekanda yevmiyeci olarak çalıştığını anlatan A.M, “ Asgari ücretle çalışıyorum, evim kira kriz ortada. Doğalgaza, elektrik zamları beni perişan etti. Mutfak masrafını karşılayamaz durumdayım, evliyim, kiramı zamanında ödeyemiyorum. Mecburen ek iş yapmak zorundayım. Ayağımızın altından kayan hayatımız var, sosyal yaşantımız sıfır. Ben ek iş yapmayayım da kim yapsın” diye konuştu. Öte yandan, ekonomik çaresizlikten dolayı ne yapacağını şaşıran ve geçim sıkıntısı çeken binlerce asgari ücret çalışanı, kredi kartlarının asgari tutarını ödeyemediği için icra kıskacına girmiş olması, sıkıntının hangi boyutlarda olduğunu da ortaya koyuyor.