Bayramda beslenme alışkanlıklarına dikkat!

Uzman Diyetisyen Sevhan Uygun Esen Kent Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Esen, “Doğru bilinen yanlışları yapmayın” dedi.

08.08.2019
A+
A-

Hıdırcan KAYA

Uzman Diyetisyen Sevhan Uygun Esen, doğru bilinen yanlışları sıraladı. Esen, “En çok yanlışlar popüler diyetlerdir. Tek tip beslenmeye dayanan diyetler de diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse sadece karpuz, hurma diyeti olabilir. Bunlar aslında doğru bilinen yanlışlardır. Beslenmede zayıflamak için de olsa besin çeşitliliği önemlidir. Her besin grubundan, et, süt veya sebze-meyve grubundan dengeli olarak tüketilmesi gerekir. Bir insan ekmeği hiç tüketmeyerek zayıflayacağını düşünür. En büyük yanlış da budur. Öyle bir zayıflama biçimi yoktur. Tam buğday, tam tahıllı veya siyez ekmeği tüketilebilir” ifadelerini kullandı. Türk insanının beslenme alışkanlıkları hakkında konuşan Sevhan Uygun Esen, bölgelere göre bakılması gerektiğini söyledi. Esen, “Türk insanının bir kısmı daha çok Akdeniz usulü beslenmektedir. Doğu kesmin ise et ağırlıklı beslendiğini görebiliyoruz. Üstelik de sebzenin az olduğu bir biçimi var. Türkiye aslında doğru bir beslenmeye sahiptir diyebiliriz. Çünkü akdeniz mutfağına daha yakın. Zeytinyağı, taze sebzeler, meyveler tüketilmektedir. Her besin grubundan dengeli olarak Türk halkı tüketmektedir. O yüzden dengeli bir beslenme biçim olduğunu söyleyebilirim” dedi. Önemli olanın denge olduğunu belirten Esen, “Türk halkı genel olarak ekmeğe ve makarnaya dayanan bir millet. O yüzden de Türk halkı obezite sıralamasında dünya genelinde önde gelmektedir. En büyük sebeplerden bir tanesi de hamur işi ve ekmek tüketimidir. Aslında bütün besinlerden faydalanma olanağı var. Fakat öyle bir şey ki ekmeğe, pilava doğru kayıyoruz. Öyle olunca da bunlar yanlış taraflardır” şeklinde konuştu.

“OBEZİTEYE ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN DİKKAT EDİLMELİ”

Obezite ile mücadeleden bahseden Sevhan Uygun Esen, “Obezite çocuk yaşlardan itibaren aşılanmalıdır. Yenidoğan bireyden itibaren mücadele edilmesi şarttır. Küçüklükten başladığını söyleyebilirim. Ailenin çocuğun beslenmesini iyi ayarlaması gerekir. Çocuklukta edinilen yaşantılar ömür boyu sürdürülmektedir. Yanlış alışkanlıklarla büyüdüğünüz zaman o alışkanlıkları değiştirmeniz çok zor oluyor. Hayat boyu da devam ediyor. Çocuk beslenmesi ve çocukların kilolu olmaması önemli. Burada da anne-babalara çok büyük rol düşüyor. Çocukları abur cuburlardan korumak, hazır gıdalardan, asitli içeceklerden ya da çikolatalardan korumak gerekir” ifadelerini kullandı.

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Yaklaşan Kurban Bayramı neticesinde de bilgiler veren Esen, bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğini aktardı. Esen, “Kurban Bayramı 4 günlük bir süreç. Ama bu 4 günlük bir süreçte de bir çok insan yeme-içme miktarını biraz abartıyor. En büyük hata ilk gün oluyor. İlk günde kurban kesilince insanlar kahvaltıyı atlıyor. Bu en büyük yanlış. İlk kurban kesildiği zaman hemen tüketmemiz gerekir. Çünkü ölüm katılığı dediğimiz bir katılık oluyor. 1 gün tüketilmemesi gerekir. Özellikle sindirim siteminde rahatsızlık olanlar veya mide rahatsızlığı olanlar mutlaka 1 gün sonra tüketmelidir. Hem pişmesi çok zor oluyor hem de sindirilmesi zor oluyor” dedi. Hastalığı olanlar için de bilgiler veren Sevhan Uygun Esen, “Özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastaları veya mide rahatsızlığı olanlar et tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Et miktarının az tutulması gerekir. Kişi başı 100 ya da 150 gram olması çok önemlidir. Sıklığını azaltmak da gerekir. Hem öğle hem de akşam et tüketmek yerine bir öğün et ise diğeri mutlaka sebze olması gerekir. Etin sıklığının azaltmak lazım. Kırmızı ette hem doymuş yağ oranı yüksek hem de kolesterol yüksek” ifadelerini kullandı.

 

DAHA ÇOK SÜTLÜ TATLILAR

Bayramda tatlı tüketiminin de dikkat çekilmesini söyleyen Sevhan Uygun Esen, “Hamurlu, şerbetli tatlıların yerine daha çok sütlü tatlılar, dondurma ya da meyve tatlıları tüketilebilir. Daha çok hafif tatlıların olması gerekiyor. Bol sıvı alımına dikkat edilmesi önemlidir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

1 GÜNLÜK BESLENME PROGRAMI

KAHVALTI

1 yumurta

1 veya 2 dilim peynir

5 veya 6 tane zeytin

1-2 dilim ekmek

ARA ÖĞÜN

1 porsiyon meyve

ÖĞLE YEMEĞİ

Çorba

Et, tavuk veya balık

Salata

1 dilim ekmek

AKŞAM YEMEĞİ

Çorba

Sebze yemeği

1 kase yoğurt

1-2 dilim ekmek

NOT: Gece uykudan 2 buçuk saat önce bütün tüketimin bitmesi gerekiyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.