Bilimin önünde cümle kurmak kurallara karşı gelmektir

Doğa parçalarını yaratan bir meslek gurubu temsilcisi olan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü ile hem meslek ile ilgili detayları konuştuk, hem de ‘deprem gerçeğine karşı neler yapılabilir’in değerlendirmesini yaptık.

Bilimin önünde cümle kurmak kurallara karşı gelmektir
01.08.2019
A+
A-

Arda EKİNER

Yaşanabilir olanın her daim de sürdürebilir olmasının çok mühim olduğunu vurgulayan Başkan Yörüklü, “Afetler öncelikle insanların bir yere olan fiziksel  bağlılıklarının yıkımına neden olmaktadır. Bu yerlerin yıkımı sonrası yer değiştirmek ise yalnızca fiziksel çevreden kopmak değil aynı zamanda tüm sosyal bağların ve iletişim ağının da yıkımı anlamına gelmektedir. Yaşadığımız kentlerin planlı olması gerekmektedir, bu konuda biz bilim insanlarının artık bir noktadan sonra kentlerimizin bir plan içerinde büyüyüp gelişmesi konusunda tasarruf kullanmalılardır. Bilim en önemli referansımız, bilimin önünde cümle kurmak kurallara karşı gelmektir “ ifadelerini kullandı.

“PLANLAMA ÜST ÖLÇEK BİR ÇALIŞMADIR“

Yönetim Kurulu Başkanı Necla Yörüklü, “ Bir kentin planlaması yüz bin ölçekle başlar, 50 bin 25 bin zoomlayarak aşağıya inmeye devam edersek 1000 ölçeğe kadar iner. Bin ölçekte bir planda ise artık her şey netleşmiş olur,  Planı yapan kişi bilmediği şeyden değil sormadığı şeyden sorumludur bir kişi hayatta her şeyi bilemez, bu mümkün değildir plancı afet riskleri konusunda paydaş olması gereken bütün meslek disiplinlerini yan yana getirmesi gerekir “ şeklinde konuştu. Kitleler halinde sağlıklı kalabileceğimiz meydanlara ihtiyaç var diye konuşan Başkan Yörüklü, “ Adım adım bir deprem anının canlandırmasını yaşar gibi deneyimli olmalıyız, gerekirse film karesi gibi her anın talimatnamesi çıkarılmalı, deprem coğrafyasıyız o anda yaptığımız her şeyi bilerek ve önceden hazırlanmış olarak yapmalıyız “ diye konuştu.

PEYZAJ MİMARLARININ ROLÜ

Peyzaj değerlendirmesi ve analizi, peyzaj mimarlarının peyzajı okumak olarak adlandırdıkları şeydir açıklamasını yapan Başkan Yörüklü, “  Bu uygulamada, doğal ve kültürel süreçler arasındaki ilişkinin iyi anlaşılması, peyzaj mimarlarının kültürel, fiziksel, mekansal ve zamansal bir bağlamda meydana gelen zararların birbirlerinden ayrı olarak izole edilmesinin aksine, etki ve sonuçları. Bu analizden, problemin sunduğu fırsatları tanımlamak için yenilikçi yeteneklere de sahipler“ diye konuştu.  Sonrasında Yörüklü, “  Mevcut hasar değerlendirmesi, araştırmacılar ve mühendisler tarafından yapılmakta ve afet etkilerinin kültürel ve ekolojik boyutlar üzerindeki etkilerini dikkate alan bu bütünsel yaklaşımdan yoksundur. Peyzaj mimarı peyzaj değerlendirmesinde deneyimlidir.

PEYZAJ DEĞERLİ UZMANLIK SUNAR

Yönetim Kurulu Başkanı Yörüklü, “Kentsel gelişim planlaması ve stratejik bir vizyonun işbirliğine dayalı oluşumunun, sürdürülebilir gelecek gelişimi sağlamak ve felaketlere karşı kırılganlığı azaltmak için hayati öneme sahip olduğu. Peyzaj mimarları bu süreçte arazi kullanımı ve kaynak planlaması, strateji planlama, kamu politikası ve topluluk katılımı yazma konularında değerli uzmanlık sunar. İyi eğitimli bir peyzaj mimarı, doğa bilimleri hakkında genel bir bilgiye sahip olmalıdır. Kapsamlı arazi kullanımı ve kentsel gelişim planlamasının bu hayati yönüne başka hiçbir meslek eğitimi verilmemiştir, Peyzaj mimarları tarafından tutulan ilkeler ve deneyim, afet sonrası kentsel gelişim planlama sürecinin başarısı için kritik öneme sahiptir. Peyzaj mimarlığı disiplini içinde, peyzaj planlamasına yaklaşmada birçok yöntem vardır “  ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.