‘Bursa depreme hazır değil!’
Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı, Jeofizik Mühendisliği hakkında Kent Gazetesi’ne bilgiler verdi. TMMOB(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği)’un yer altı örgütü olduklarını belirten Arabacı, “Bizim çoğu işimiz yer altında. Madenler, sıcak su, jeotermal, mineralli sular, deprem, faylar gibi konuların incelenmesidir” dedi.
Hıdırcan KAYA
Murat Arabacı, bina yaparken zeminin deprem dalgasını da incelediklerini söyledi. Arabacı, “Jeoloji Mühendisliği olarak yapılarda, zemin üstü raporların hazırlanmasının bir parçasıyız. Maden aramalarında, ülke ekonomisine direkt olarak girdi sağlayacak doğal gaz, petrol gibi önemli madenlerin aranmasında da önemli bir faktörüz. Arkeojeofizik diye bir dalımız var. Tarihi eski eserlerin aranması, bulunması ve arkeologlar ile beraber çıkartılmasını amaçlar” diye konuştu.
“HİÇBİR YER DEPREME HAZIR DEĞİL”
17 Ağustos gölcük depreminin ardından 20 yıl geçtiğini hatırlatan Murat Arabacı Bursa’nın olası bir depreme karşı hazırlıklı olmadığını söyledi. Arabacı, “Bursa’yı geçtim, hiçbir yer şuan depreme hazır değil. Bizim millet yaşanan acıları çok çabuk unutuyor. Üstelik de üzerine daha fazla ekleyerek gidiyoruz. 17 ağustos’ta yaşanan deprem şuan yaşanmış olsaydı can ve mal kaybı daha fazla olurdu” ifadelerini kullandı. Bursa’nın çeşitli yerlerinin şantiyeye döndüğünü söyleyen Arabacı, “Geçmişten bugüne baktığımızda o zaman 5 katlı olan bina şuan 10-15 katlı oldu. Bu zemin taşır mı, oradaki yoğunluğu nasıl etkiler bunları düşünmek gerekir. Üstelik o zeminde hiçbir iyileştirme yapmadan sürekli kat atıldı. Bunların acısı da olası bir depremde çıkar” dedi.
“DEPREM BİZİ BEKLEMEYECEK”
Marmara Bölgesi’nin rant bölgesi olduğunu ifade eden Murat Arabacı, Marmara Bölgesi’ndeki sanayiden dolayı çarpık kentleşmenin fazla olduğunu vurguladı. Arabacı, “Marmara Bölgesi sanayi açısından yüzde 80’ini kapsamaktadır. Bursa, İstanbul, Kocaeli gibi şehirlerimiz buna örnek niteliğindedir. Buradaki arsalar çok daha değerli. Fiyatı daha değerli olduğu için bu gibi bölgelerde deprem ikinci planda düşünülür. Daha çok ranta bakılıyor. İnsanlarımız da bunu can kaybı ile ödüyor. Kandilli rasathanesi’nin de açıklaması var. İnşallah deprem bizi bekler diye. Ama ne yazık ki deprem bizi beklemeyecek” ifadelerini kullandı. Çeşitli ölçümlerle zemin özelliklerinin bilindiğini aktaran Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı, “Herhangi bir depremde Bursa nasıl etkilenir, bunu biliyorlar aslında. Şuanda daha deprem olmadan Bursa’nın nasıl etkileneceğini tahmin edip ona göre önlem alınması gerekir. Ama biz daha kentsel dönüşümü bile başaramadık. Üzerine bir de imar affı çıktı. Şuanda çok büyük bir karışıklık söz konusu. Aslında en iyi kontrol mühendisi depremdir. Deprem geldiğinde telafisi olmuyor” dedi.
“DENETİM ARTMALI”
Depreme önlem almanın sadece devlet büyüklerine düşmediğini hatırlatan Murat Arabacı, “Vatandaşın da yardımcı olması gerekir. Kentsel dönüşümde bile fazla metrekarenin hesabı yapılıyor. Depremi göz ardı edip de sanki hiç deprem olmayacakmış gibi düşünüyoruz. Her an deprem olacakmış gibi yaşamamız gerekiyor. Mimarinin ters olması seni etkilemez. Fakat binanın zayıf olması seni çok fazla etkiler. Bunu unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı. Hiçbir şekilde en ufak depreme hazır olmadığımızı söyleyen Arabacı, “Bursa’da bir deprem olacak. Kaç yıl sonra gerçekleşir, net bir şey söyleyemem. 7,1’e ya da 5,1’e hazır mıyız? Bence değiliz. 7,1’i geçtim 5,1’e de hazır değiliz. İvme diye bir tabir vardır. İvme depremin gücüdür. Bu, her depremde değişir” dedi.
Denetimin artmasını vurgulayan Murat Arabacı, herkese iş düştüğünü söyledi. Arabacı şunları söyledi; “Gerek inşaat mühendisleri olsun gerekse de jeofizik mühendisleri buna dikkat etmek gerekir. Hesapların yapılması mümkündür. Bu hesaplamalar sonucunda da oraya bina dikileceğine karar verilir. Bu hesaplamaların doğru şekilde uygulanması gerekir”
TOPLANMA YERLERİ YETERSİZ
Toplanma yerlerin yetersizliğini belirten Murat Arabacı, “Toplanma yerlerinin alt yapısı yeterli mi önce bunu düşünmek gerekiyor. Van depremi’nde Erciş altıparmak kadar bir yer. Toplanma merkezlerinde çok büyük sıkıntılar gerçekleşti. Tuvalet sorununa kadar bütün büyük sorunlar çıktı. Şimdiden organize edilmesi gerekir. Özellikle bizim ülkemizde çok fazla panik ortamı oluşuyor. O anda organize etmek çok güç olabiliyor. Yöneticiler dahi sakin kalınamadığı için önceden bunun organize edilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.