‘Akıl yaşta değil baştadır!’
Tarihten kültüre, eğitimden turizme dek çok geniş bir alanda yaptığı çalışmalarla Mudanya’nın gelişimine katkı koyan, Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik.
‘Akıl yaşta değil baştadır’ diyerek, aktif ve sevilen kişiliğiyle önemli işlere imza atan Kazancı, bu ay içerisinde yapılacak seçimde yeniden aday. Gelin, kendisini biraz daha yakından tanıyalım…
Kübra COŞAR
Soyer Kazancı kimdir?
29 Ekim 1937’de Mudanya Dereköy’de Samiye ve Hüseyin Kazancı’nın ilk çocuğu olarak doğmuşum. İki erkek ve bir kız kardeşim daha oldu daha sonra. Kız kardeşimin adı ‘Melek Turhan’ ile bendeniz hayattayız. Ali ve İbrahim adlarındaki diğer iki kardeşim hakkın rahmetine kavuştular. Kardeşlerimle iyi geçindik, güzel günlerimiz oldu. Köyümüz yeşillikler içinde eski bir Rum yerleşimi. Geçmişteki adı Rumca dere anlamına gelen Potamia’dır. Bizim atalarımız 1924’ten sonra buradan giden Rumların yerine Yunanistan’ın çeşitli yerlerinden gelen mübadele göçmenleridir. Büyüklerimiz zor günler yaşamışlardır.
Köy Enstitüsü’ne gidişinizi kısaca anlatır mısınız?
İlkokulu 1949-1950 öğretim yılında bitirdim.Babamın ve annemin istememesine karşın amcam Hasan Kazancı ve öğretmenim Hasan Asa’nın beni gizlice Mudanya’da Şükrüçavuş İlkokulu’nda yapılan ‘Enstitü’ sınavına götürdüklerini çok iyi anımsıyorum!
Sınavlara tamamen köy ilkokullarının öğrencileri katılıyordu. 1950’den sonra kent okullarına yüzde 25 kontenjan ayrıldı.
Sözünü ettiğim sınava 47 öğrenci katılmıştı. Bunların arasından dört kişi kazandı. Bunların da üçü Dereköy’den biri de Burgaz’dandı. (O zamanlar burası küçük bir köydü.) Ben, Ferit Gün Çakır ve Halil Erdem Dereköy’den, Gülşen Özteber de Burgaz’dandı.
Arifiye’deki okul yaşamınızla ilgili ilginç anılarınız var mı?
Bu okulun sınavlarını kazandığım için çok sevinmiş ve mutlu olmuştum. Okuyup öğretmen olacağım için kendimi çok şanslı sayıyordum! Arifiye’de üç hafta kalabildik. İzmir’deki Kızılçullu Köy Enstitüsü NATO’ya tahsis edileceğinden kapatılmıştı. Diğer yandan kızlarla erkeklerin aynı okullarda yan yana okumalarının sakıncalı olduğu söylenmeye başlamıştı!. Bizi bir gece yarısı Austin marka bir Amerikan otobüsüne bindirip doğru Kastamonu’daki Gölköy Köy Enstitüsü’ne götürdüler. Oranın sert ikilimi nedeniyle köyden iki arkadaşımız uyum sağlayamayıp ayrıldılar. Burada ilk yılım çok zor geçti. Okula ve çevreye intibakta bayağı bir zorlandım. Farklı bir eğitim-öğretim uygulaması ile karşılaştım. Sabah öğle arası dershanelerde kültür dersleri, öğle ile akşam arası ise sahada uygulamalı pratik dersler görüyorduk.
Meslek yaşamınıza ne zaman ve nerede adım attınız?
İlk öğretmenliğim Manisa ili Akhisar ilçesi Eroğlu köyünde 28 Ağustos 1957 tarihinde başladı..Köye vardığımda okulu yoktu. Yeni başlayan inşaatı henüz daha su basman seviyesindeydi. Bir süre geçici olarak bir yer bulup, zor koşullar altında eğitim-öğretimi orada yaptık. Okulun inşaatı 1959 yılının Şubat ayında tamamlanabildi.
Öğretmenlik yıllarınız nasıl geçti?
Eroğlu köyünde 6 yıl tek öğretmen olarak görev yaptım. Köylülerle birlikte okulun çevre duvarlarını yaptık.Okul bahçesini ağaçlandırdık. Her bir ağacın yaz aylarındaki bakımı ve korunması için ayrı ayrı öğrenci görevlendirdik.
1963-1964 Eğitim-Öğretim yılında Mudanya Kumyaka (Siği) köyü okul müdürü olarak yeni görevime başladım. Burada yeni okulun yapımını sağladık. Çevre duvarlarını köyün ustaları ile birlikte yaptık. Birçok ağaç diktik. Köye, 16 mm.lik ‘Ukrayna’ malı bir sinema makinesi aldırdık. Yazın halka film izlettirdik. Ön hazırlık çalışmalarımla, okulda; ‘Bursa Eğitim Araçları Merkezi’nden aldığım ders filmleri ile öğrencilere yararlı olmaya çalıştık. Burada 10,5 yıl görev yaptıktan sonra 16 Şubat 1974’te Mudanya İlçe İlköğretim Müdürü olarak atandım. Kaymakamlarla, yöneticilerle, öğretmenlerle uyumlu başarılı yıllar geçirdik. Bu makamda 11 yıl süren başarılı bir görevden sonra, 03 Nisan 1985 tarihinde emekli oldum.
Siyasî alandaki çalışmalarınız?
1985 yılında emekli olunca, 17 Nisan günü beni, Sosyal Demokrasi Partisi’ne (SODEP) üye yaptılar. Sonradan adı ‘Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ olan bu partide ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilçe başkanlığı ve İl Genel Meclisi Üyeliği ile İl Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundum.
KENT KONSEYİ ÇALIŞMALARI…
Mudanya Kent Konseyi Kuruluş hazırlıkları 2005 yılı Temmuz ayında başlar. O günlerin Belediye Başkanı Sayın Erol Demirhisar aldığı Meclis kararıyla Kent Konseyi kuruluş çalışmalarını resmen başlatır.
O tarihte Kent Konseyleri ile ilgili yönetmelik henüz yoktu. İlk yönetmelik 08 Ekim 2006 tarihlidir. 47 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri bir çalışma yönergesi (tüzük) hazırladık. Ocak 2006’da kuruluşumuz netleşti. Seçim yaptık. 11 kişi Yürütme Kurulu’na seçildik. Kendi aramızda görev bölümü yaptık. Başkanlığa bendeniz Soyer Kazancı, yardımcılığa Neş’e Türeyengil ve sekreterliğe de Mutafa Ay getirildi. Sivil toplum kuruluşlarının sorunlarına sahip çıkarak çözümlerine katkı sağlamayı görev bildik. Toplumsal yarar sağlayan kuruluşlarla diyalogumuzu sürdürmeye devam ediyorum. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunuyoruz.
Kent Konseyi olarak yaptığınız başlıca çalışmalar nelerdir?
Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nu oluşturan arkadaşlar seçilmişlerin seçilmişidir. Geniş bir toplum kitlesini temsil ediyorlar. O nedenle ‘Belediye Meclis Üyeleri’ gibi saygınlık duyulması gerektiğine inanıyorum.
Alanlarında uzman kimselerle bünyemizde birçok çalışma grubu oluşturduk. Örneğin: Mudanya Tarihi ve Kültürünü Araştırma Grubu, Eğitim ve Turizm Çalışma Grubu, kadınlarımızla ilgili değişik gruplar, Yabancı Dil Öğretme Grubu gibi.. Halen onun üzerinde çalışma grubumuz faaliyet gösteriyor. Bu arada kadın Meclislerinin çevre, tiyatro, san’at, kermes gibi sosyal ve kültürel çalışmaları devam ediyor. Öğrenci velilerine yönelik bağımlılıkla ilgili etkinliklerde bulunuluyor. Kadın sorunlarının çözüm çalışmaları yapılıyor. Mudanya’nın ulaşım ve trafik sorunları ile ilgili birkaç toplantı yapılmıştır. Bu konuda hazırladığımız raporlar B.B. Belediyesi’ne ve Mudanya’daki ilgili kurumlara gönderildi. Deprem konusunda 16 bin broşür bastırılarak öğrencilere ve halka dağıtıldı.
Mudanya’nın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtacak bir ‘Etnografya Evi’ veya ‘Mudanya Müze ve Doku Evi’ adıyla bir mekanın oluşturulması önerilerimiz Belediyemize iletildi. Halen beklenti içindeyiz. Mudanya’nın tüm köylerinin doğal yapısı, tarihi, coğrafyası, kültürü, ekonomisi, ulaşımı ve nüfus durumlarını anlatan ‘Mudanya’nın Köyleri’ adlı kitap çalışmasını arkadaşımız Hüseyin Genç ile birlikte hazırladık. Maalesef bu çalışma Belediye tarafından nedense kitaplaştırılmadı. Bununla birlikte Antik Dönemden Kurtuluş Savaşı’na Mudanya’nın Tarihi, Mudanya’nın Tarihi ve Turistik Yerleri ile ‘Antik Dönemden Günümüze Mudanya’da İz Bırakanlar gibi dört ayrı kitap çalışması da sonuçlanmış durumdadır. Çevrede birkaç kez araştırma ve inceleme gezileri düzenledik. Somut bilgiler elde ettik.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
17 yıl öğretmenlik, 11 yıl yöneticilik, 15 yıl aktif siyaset ve 13 yıl sosyokültürel etkinliklerde görev yapmış bir kimse olarak; bilgi ve birikimimle, yaşadığım Mudanya’ya ve Mudanyalılara yararlı olmak istiyor ve bu konuda verilecek her görevi yapmaya hazır olduğumu söylüyorum. ‘Akıl yaşta değil baştadır.’