Köy Enstitüleri, Nilüfer’de konuşuldu
Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş, eğitimli bireyler yetişmesine katkı sunmak amacıyla 1940
yılında açılan Köy Enstitüleri’nin 79. kuruluş yılı dönümü etkinliğinde konuşan Nilüfer
Belediye Başkanı Turgay Erdem, Köy Enstitüleri’nin değerini kalıcı kılacak projenin
müjdesini verdi.
Köy Enstitüleri’nin 79’uncu kuruluş yıl dönümü, Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği iş birliğiyle kutlandı. Misi’de düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, Köy Enstitüleri mezunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Her yıl düzenlenen etkinlikte, Köy Enstitüleri’nin enine boyuna konuşulduğunu ifade eden Erdem, “İsmet İnönü’nün desteklediği, Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla açılan Köy Enstitüleri, genç Cumhuriyetimiz için çok önemli kazanımdı. Anadolu insanının kısa sürede neler yapabileceğinin, eğitimle nelerin başarılabileceğinin göstergesiydi. Bugün ise ne yazık ki, 79 yıl öncesinde başarılanları, özlemle, hatta kıskanarak anımsıyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak biz, yıllardır kent halkına modern ve çağdaş sanatı tanıma, izleme ve ortak olma olanakları yaratan ve bunları çoğaltan bir belediye olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirirken değerlerimizi önemsiyor ve bunları kalıcı kılmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de Türk eğitim sisteminin unutulmaz projesi Köy Enstitüleri’dir” dedi.
NİLÜFER’E KÖY ENSTİTÜLERİ HEYKELİ
Köy Enstitüleri’nin Türk eğitim sisteminin yüz akı olduğuna dikkati çeken Turgay Erdem, “Böylesine değerli bir oluşum eğitim sistemi içerisinde hak ettiği değeri bulamayarak sona erdirilmiştir. Nilüfer Belediyesi olarak bu değeri kalıcı kılmak istiyoruz. Bu nedenle, “Köy Enstitüleri’ne Saygı” temalı heykel projesini yaşama geçirmek için kolları sıvadık. Kent halkına tarihimizde önemli bir yer tutan Köy Enstitüleri’ni anlatan, anlatırken estetik açıdan güçlü bir dil konuşan çağdaş, kent halkı ve mekanıyla bütünleşmiş bir heykel sunmayı hedefleyerek proje çalışmalarımızı başlatıyoruz. Yapılacak heykeli, genç ve yetenekli heykeltıraşlarımızın katkısıyla en kısa zamanda kentimize kazandıracağız. Bu heykeli, tamamlanır tamamlamaz Köy Enstitüleri’ne yakışan bir alanda vatandaşlarımızla buluşturacağız” diye konuştu.
Etkinlikte konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de, Köy Enstitüleri’nin açılmasıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanında eğitim ışığı yandığını söyledi. Enginalp, “Köy Enstitüleri’ni değerli kılan ilkelerin başında uygulamalı, aydınlanmacı, özgürlükçü ve demokrasi felsefeleri vardı. Anadolu’nun dört bir yanına dağılan öğretmenlerimiz bu felsefeleri bir ışık gibi yaydılar” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından YKKED Bursa Mandolin Topluluğu Dinletisi, halk oyunları gösterisi ve türkü dinletisi düzenlendi. Misi Sanat Evi’nde ‘Toprağın Çocukları’ belgesel gösterimi ve sergi açılışının yapıldığı etkinlik kapsamında Prof. Dr. Oğuz Makal ile de ‘Sönmeyen Eğitim Işığı: Köy Enstitüleri’ başlıklı söyleşi düzenlendi.