‘’2019 ve sonrası gayrimenkul sektörünün yılı olacak’’ – ÖZEL HABER

Gayrimenkul sektörü
Bursa’nın lokomotifi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış verilerini göz önünde bulunduran gayrimenkul uzmanı Rıdvan Hasırcı, 2019 ve sonrası yılların gayrimenkul sektörünün yılı olacağını belirtti.

10.11.2018
A+
A-

Her hafta Bursa ekonomi piyasasının nabzını tuttuğumuz röportaj serisine devam ediyoruz. İlkini geçen hafta başlattığımız röportaj serisinde bu hafta gayrimenkul sektörünü sayfamıza taşıdık. Rıdvan Hasırcı Gayrimenkul şirketinin sahibi gayrimenkul uzmanı Rıdvan Hasırcı, inşat sektöründeki gelişmelere değindi. Sektörde daralmanın geçici olduğunu ifade eden Hasırcı, ‘’Gayrimenkul sektöründe yaşanan daralma 2018 yılında kendini gösteriyor. Tabi bunda hammadde fiyatlarının ve faiz oranlarının artışı bu payda etkisi de mevcut. Bir önceki yıla göre konut satış oranlarına baktığımızda da düşüş olduğunu görüyoruz. Fakat ben inanıyorum ki hükümetimizin atmış olduğu adımlar sayesinde 2019 yılı ve sonrası emlak sektörünün yılı olacak’’ dedi.

FAİZLERİN DÜŞÜŞÜ SEKTÖRÜ GÜVENİLİR BİR LİMAN HALİNE GETİRİYOR

Faiz artışı gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Son dönemlerin faiz oran artışını sektör adına kötü görüyoruz. Faiz oranlarının düşük olması gayrimenkul sektörünü teşvik edici kılıyor. Yatırımcı çekiyor ve doğru bir liman haline getiriyor. Ben konut sektörü için yetkililerden ilgi bekliyorum. Ticari sektörde değişim başlıkları altında faizi indirilmesini sektörde olan arkadaşlarım adına talep ediyorum. Çünkü konut sektörü Bursa’nın da lokomotif olarak büyümesine son 10 sene içerisinde destek oldu.

FAİZLERİN SABİTLENMESİNİ TEŞVİK EDİCİ BULUYORUZ

Bazı bankaların yüksek miktarlı konut kredilerinde faiz oranlarını sabitlemesi söz konusu oldu. Bankalar açısından neler söylersiniz?

Bankalar kendini garanti altına almak istiyor ama vatandaşa, müşterilerine destek olmazlarsa onlarında bundan yararlanamayacaklarının farkına varmaları gerekir. Çünkü diğer türlü bankanın önünden geçen olmuyor.  Mortgage (morgıç) dediğimiz olayın içinde yaşarken gördük. Vatandaş belli bir kısım öz sermayesinin borçlanarak, geri kalanını da mortgage sistemine yararlanarak mülk edinebildi. Ve burada yıllardır çekmiş olduğu kira dertlerinden kurtuldu. Bankaların bu oranları teşvik edici buluyoruz. Bu oranların daha da aşağı çekilmesini umuyorum.

NİLÜFER BÖLGESİ AÇIK ARA ÖNDE

Gayrimenkul sektöründe Bursa’nın hangi bölgeleri şu an gelişim aşamasında?

Bursa’da konut planlaması en çok bizim İzmir yolu üstü dediğimiz Nilüfer bölgesinde gelişti. Onun arkasından gelen Yıldırım bölgesi de son 5 senedir yeni sistemler ve yeni imar durumuyla alakalı olmak üzere gelişiyor. TÜİK’ den aldığımız raporlamalarda son 10 sene de şehrimizin gelişen ilçesi dediğim gibi Nilüfer. Sonra Osmangazi, sonra da Yıldırım planlaması gözüküyor.

ŞEHRİMİZ BATIYA KAYIYOR

Konut satış oranları nasıl?

En yakın tarihte öğrendiğimiz verilere göre yaklaşık konut sayısı bugüne oranla 33 bin civarıydı. Yeni imar alanlarına doğru yönelmeler artıyor. Şehrimiz batıya, Karacabey güzergahına doğru kaymakta. Biz burada arsa, arazi işlerine yöneldik. Son beş senedir ilerlediğimiz noktada Karacabey, Mustafakemalpaşa, İzmir yolu güzergahların gelişmesinde sanayi projeleri ve yeni sanayi alanlarının uzamasının sebep olduğunu gördük.

AVRUPA’YA YÖNELEN BİR ÜLKEYİZ

Şehir neden batıya doğru kayıyor?

Şimdi bizim Bursa’nın ve Türkiye’nin batıya doğru kaymasının sebebi Avrupa. Biz Avrupa’ya açık ve Avrupa Birliğine güzel bakan bir ülkeyiz. Onun yaşam standartlarına uyum sağlayan bir ülkeyiz. Avrupa batıya her zaman gelişme sağladığı için bizde batı güzergahını her zaman tercih etmişizdir. Şehirlerin batıya doğru kayması imar programlarının etkisi ve deniz güzergahlarının bu yönde olmasıyla da alakalı bir durum. Çünkü biz sahil kesimlerini çok seviyoruz.

BURSA’NIN YENİ ALANLARININ İMARA AÇILMASI BİZE YOL OLDU

Kimlere hitap ediyorsunuz?

Sektöre girerken hedef kitlemiz karşılığında belli bir tabirimiz yoktu. Emlak sektörü biliyorsunuz konut, ticari işletme ve arsa-arazi şeklinde ayrılmaktadır. Sektöre girdiğimizde bunu yapalım, konut satalım, arsa satalım diye ayırmadık. İlk önce bir bütün gibi düşündük. Sonra bir bütün olarak bu işin tamamıyla yapılıp, yapılmayacağını denedik. Olmadığını anladım. Son 5 senedir de arsa arazi işinde yoğunlaştım. Bursa’nın yeni alanlarının imara açılması, yeni alanlarının genişlemesi bize en büyük bir yol oldu.

Danışmalık hizmeti de veriyor musunuz?

Veriyorum. Benim çalıştığım yaklaşık bir 20 tane firma, bu firmaların yeni projelerinin nerede yapılacağı, nerelere yapmak istedikleri, ya da nasıl bir kesim arayıp o kesime yönelmek istediklerinin danışmanlığını yapıyorum. Ayrıca şehir planlayıcılarından öğrendiklerimizi de karma biçimde ortaya sunduk.

 

YATIRIM YAPACAKLAR UZUN VADELİ DÜŞÜNSÜNLER

Yatırım yapacak okuyucularımıza neler tavsiye edersiniz?

Bu süre içerisinde yatırım yapacak olanlara şöyle bir tavsiyem olur. Öncelikle yatırım yapacakları alanları uzun vadeli düşünmeliler. Gelecekte şehrin yapısal planlamasını göz önünde bulundurmak lazım. Ve ülkemizin bir döneminin idolü de olan Vehbi Koç’un sözlerini hatırlatarak devem edeyim. ‘’Arsa altındır. Üzerine bina dikerlerse gümüş olur. İçerisine de kiracı sokarlarsa teneke olur’’ sözünden hareketle arsa, arazi yatırımlarında bulunmalarını tavsiye ederim.

İMAR BARIŞI VATANDAŞ İÇİN BİR FIRSAT

İmar barışının size etkisi nasıl oldu?

İmar barışı vatandaşımızın devletle ihtilafını ortadan kaldırmak için bir fırsat. Kaçak yapıların kayıt altına alınmasını ve bu yapılardan riskli olanların ayırt edilip kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yenilenmesini önemli buluyoruz. Sektörel açıdan bizlere pek karlı dönütleri olmadığını ortada. Ama vatandaşın imar sorunlarını çözmesi açısından bu konu önemlidir.

Yakın dönemde taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik yayınlandı. Hükümetin bu konu çalışmaları sizi rahatlattı mı?

Eskiden bu iş bir aracı olarak görülüyordu. Emlakçıları da geçtik, parası olan insanlarımız kısa vadede kar elde etmek amacıyla halk arasında yap-sat diye tabir edilen işlerdi bunlar. Bu ister istemez sektörün da uzun vadede önünü tıkayan durumlar. Ayrıca uzmanlık gerektiren bir çok konuda da eksikliklerin olduğu aşikar. Şimdi ben hükümetin yeni projelerde, yeni çalışmalarda, yol haritasını beğeniyorum. Çünkü bizim inşaatçımızı da koruyor. Hem de karşımızdaki talep alan müşterimizi de koruyor. Bizim deprem gibi bir gerçeğimiz var Türkiye coğrafyasında. Bunu da önemsemeden atlayamayız. Yani bunu önemseyip hayatımıza işlememiz lazım. Binaların yenilenmesi, yeni imar kanunlarına göre hareket edilmesi bizim için en önemli maddelerden birisi. Biz inşaat sektörünün en alt tabanındayız ve onları sektörde lokomotif olarak taşıyan bir konumdayız.

 

 

 

KİMDİR?

Şahsi olarak kendinizden bahseder misiniz?

10 senedir gayrimenkul sektöründeyim. Sektöre ilk başladığım dönemlerde müteahhit firmaların satış portföylerinde bulundum. İlk satış, ikincisi kiralama yöntemini kullanarak yer aldım. 2009 yılından beri bu sektördeyim. Bir müteahhit arkadaşımızın yapmış olduğu projeyi beğendim. Projenin gelecek vaat ettiğini hissettiğim anda ilk kişisel maceram başladı. Bu da bir ilham kaynağı oldu. Çünkü ben işime inanıp, iyi yerlere geleceğini hissedip yoluma bakan bir kişiyim.

Şirket olma süreci nasıl işledi?

Araştırmalarımda yurtdışı firmaların bu işi standartları çerçevelerinde yaptıklarını gördük. Kurumsallaşma isteğimin sebeplerimden biri de bu işi mahalle emlakçılığı bazında yapmak istemeyişimden. Emlak sektörünün gelecekte öncü meslekler grubunda olacağını düşündüm. Biz emlak denildiğinde eski tabiri caizse aldım satımdan ziyade planlamasını yaparak icra etmeyi düşündük. Öteki türlü bu gelişmeye müsait olmuyor. O yüzden firmamım kurumsal bir şekle bürünmesi, şahsım ve sektörde dürüstlüğümle, doğru ilerleyişimle bir yere gelmek istedik.

“SEKTÖRÜMÜZDE NİTELİKLİ EĞİTİM ŞART!”

Peki ne gibi çalışmalarınız oldu bu süre zarfı içerisinde?

Ben kurumsallığa geçiş aşamasında ilk önce eğitim almayı düşündüm. Yani ilk eğitim anlamında diksiyon kurslarında, insan ilişkileriyle, pazarlama eğitimiyle başlattım. Sonra sektörümdeki duayenlerden öğrendiğim, onlardan tecrübelerini hep duyarak, yaşayarak sektörü farklı bir noktadan bakış açısına sokmak istedim. Üçüncü olarak sistemin Avrupa’da yapılıp, emlağın üniversite ve meslek gibi görüldüğü maddelerini inceledim. Bizim satışa başlamamızdan gayrimenkul bulmamıza, gayrimenkul tanıtmamızdan, gayrimenkulu satış aşamasına getirmemize ve sonlandırma aşamasına kadar maddeleri tek tek inceleyerek ve bunların eğitimlerini alarak öğretmenlerden yoluma devam ettim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.