‘’En büyük arzum, Mudanya’da Dünya Barış Zirvesi yapmak’’ – ÖZEL RÖPORTAJ
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz yerel seçim öncesi bugüne kadar yaptığı hizmetlere ilişkin özet bir değerlendirmede bulundu.
Başkan Türkyılmaz, yaptığım söyleşide, tekrar aday gösterilmesi durumunda ikinci döneme ilişkin projelerine dair düşüncelerini de paylaştı.
-Sayın Başkan, birinci dönemde Mudanya Belediyesi’ni hayli yüklü bir borç ile aldınız, ilk icraatınız olarak belediye mülklerinin kirada olanlarının, kira bedellerini güncelleyerek gelirlerinizi artırdınız. Kira artışlarına tepki gösterenler olduğu gibi, takdir edenler de oldu. Genel olarak birinci döneminizde hayata geçirdiğiniz projelerinizi değerlendirebilir misiniz?
-Bizden önceki dönem yolsuzluklarla, şaibe ile anılan Mudanya Belediyesi’ni tertemiz bir belediye haline getirdik. Bütün birimlerinde sevgi ile çalışan emeğini sevgi ile büyüten, bu ürettiğini halkı ile paylaşan, Mudanya’yı birlikte yönetme anlayışı içerisinde, tertemiz bir Mudanya yarattık. Bu bizim en önemli hayallerimizden bir tanesiydi. Çünkü bizden önceki dönemde, insanların başı öne eğikti. Artık bu insanlarımızın boynu eğilmeyecek. Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanya ile herkes gurur duyacak demiştik. Bunun inancı ile bunun gururu ile Mudanyalı mutlu, Mudanyalı gururlu, bununla ilgili yaptığımız bütün çalışmalarda ekonomisinden diğer anlamda fiziki projelere sosyal kültürel projelere bağlı olarak, Mudanya’da artık herkes mutlu. Tabi ki daha yapılacak çok iş var. Ama bu çok önemliydi, bunu başardık.
Ekonomisini yöneten, borcunu yöneten, alacağını da yöneten bir belediye olduk. Bunu başarmak kolay olmadı tabi ki. Bazı sıkıntılar yaşanmadı mı yaşandı. Özellikle belediye mülklerinin hakkı olan değer ulaştırılmasında yaptığımız çalışmalarda sıkıntılar oldu. Karşımızda tepki koyanlar oldu. Bu tepkiler haksız yereydi. Çünkü kamunun malını yıllardır kullananlar çok küçük miktardaki kiralar ödüyorlardı. Hatta kamu mülkünü başkalarına devrederek, hem tos parası anlamında hem de kira anlamında oturdukları yerlerde, belediyenin, kamunun mallarından geçiniyorlardı. Bunlara son verdik, bunlar son bulunca çok doğal olarak insanlardan bize tepkiler geldi, doğaldır. Çünkü o insanların rantı kesilmiştir, çıkarları kesilmiştir. Ama hiç önemli değil, bizim için önemli olan halkın çıkarlarıydı, kamunun çıkarlarıydı, bunda başardık dik durduk, hiç taviz vermeden belediyemizin gelirlerini artırdık. Sadece bu değil, kayıt dışı olan mülklerin, değerlerin kayıt altına alınması ile belediyemizin ekonomik olarak güçlenmesi sağlanmış oldu. İlk 2 yılımız bunlarla geçti. Tabi bu arada hem borcumuz ödedik hem de çalışanlarımızın ücretlerini, maaşlarını bir gün dahi aksatmadık, geldiğimiz noktadaysa Türkiye’nin en yüksek maaş veren belediyesi olduk.
Son 2 yılımız hizmet yılımız olarak ortaya çıktı. Çünkü ekonomimizin yönetmeye başladık. Borcu ile alacağı ile bu da bizim için kolay oldu. Ben ekonomist değilim, ama bir mühendis olarak bilirim ki, Mudanya bir proje ise bu proje içerisinde, bütün yapılacaklarından, çalışanlarından fiziki projelerine, diğer sosyal projelerine kadar her şeyin bir proje içerisinde planlanmasının, programlanmasını iyi bilirim. Bu projelerin halka en faydalı olması mühendis gözü ile baktığınızda faydalı ve ekonomik olması bizim için esastır. Bu anlayışla da, tüm projelerimizde bir liralık işi bir liraya yaparak, kimseye özel çıkarlar sağlamayarak, asla yandaşlık yapmayarak, Mudanya’da yaşayan herkesi, oy veren vermeyen paydaş yaparak, belediye hizmetlerini onlara sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Bu bizim en önemli başarılarımızda biri.
-Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz bazı projelerinizi biliyoruz, sizin için çok büyük önem arz eden Yıldıztepe Projesi var. Bu proje ile ilgili çalışmalara başladınız, şimdi hangi aşamada olduğuna dair bilgi verir misiniz?
-İlk yaptığımız projelerden bir tanesi, dolgu alanında geçici olarak kullanmak amacı ile otopark yapmıştık, 1500 araçlık, daha sonra Büyükşehir Belediyesi el koydu, orası çok önemli bir proje idi. Biz her şeyini yapmıştık oradaki çöplüğü, pisliği, geçmiş dönemin bütün pisliklerini, kendine rant sağlayanların pisliklerini orada temizledik, Mudanya’ya bir otopark kazandırmıştık. Burayı yasa gereği alan Büyükşehir yaklaşık 3 yıldır hiç çalıştırmadı. Şimdi son sene de Mudanya’nın otopark sorununu çözeceğim diye, oraya bir bariyer koydu, kulübe koydu ücretli olarak vatandaşlar araçlarını park ediyor. Oysa biz ücretsiz yapmıştık, insanlarımız Mudanya’da daha rahat etsin diye, otopark sorununa bir nebze de olsa katkı sunalım diye, kaldı ki Büyükşehir bunu da ücretsiz yapabilir. Çünkü oranın yapılması ile ilgili bir kuruş masrafa etmediler. Ne yaptıysak biz yaptık, teşekkür dahi etmediler, kendileri yapmış gibi bir de sahiplenmek istediler.
Yine biliyorsunuz Tekel Parkı işgal altındaydı. Çeşitli söylentilerin olduğu, şaibenin olduğu yerdi. Orayı tertemiz yaptık ve halka sunduk. İnsanlarımız orada daha mutlu, çalışan insanlarımız, belirli yaş seviyesinde olan insanlarımız buluşuyor, anıları ile buluşuyor, çalışma arkadaşları, komşularıyla buluşuyor, Mudanya için çok önemliydi. Bizim için Tekel Parkı, Cumhuriyet Meydanı projemizin ilk başlangıcıydı.
Yine gözden kaçıyor, belediyemizin en değerli mülklerinden biri olan Arnavutköy balıkçı barınağının yenilenmesi olayı var. Göreve geldiğimizin ilk yılında yapılan tespitlerde, barınağın yıkılacağı gözlemlendi bunun raporları hazırlandı, hemen müdahale edilmesi gerekliliği ortaya çıktı. O günkü koşullarda hiç tereddüt etmeden hemen projelendirilip, ihalesi yapıldı. Arnavutköy balıkçı barınağı sökülüp yeniden yapıldı. Olması gereken şekilde yapıldı, tekniğine göre yapıldı, bilim insanlarının dediği şekilde yapıldı. Yıkılmaktan, belediyemizi olası bir felaketten, maddi manevi yükten kurtarmış olduk. Çok önemli bir projeydi yeniden yapıldı. Arnavutköy balıkçı barınağı teknolojinin son gelişmiş nimetlerinden de faydalandı, elektriği, suyu aydınlatması, güvenliği ile bir yat limanı olmanın ön hazırlığı yapılmış oldu. Bu önümüzdeki dönemde oranın devamı gelecek, Yıldıztepe projesinin devamında aşağı doğru bütünleşecek, bir kolu Mudanya’ya doğru, diğer kolu ile Uzunyalı ile bütünleştiği zaman Mudanya’da çok güzel bir yaşam alanı yaratılmış olacaktır.
Geldiğimiz noktada o bölgedeki yaşam alanına baktığımızda müthiş bir gelişme var. Artık gençlerimiz insanlarımız, Nilüfer’de FSM gibi, Podyumpark gibi yerlere gitmektense, zamanlarını Mudanya’da güzel mekanlarda, Mudanya’nın güzel havasını tercih ediyorlar, bu anlamada Mudanya’nın, esnafımızın aldığı payın da artmakta olduğu görülmektedir.
Yıldıztepe projesi görüldüğü gibi sadece Mudanya’nın değil, Bursa’nın, Türkiye’nin en önemli projelerinden bir tanesi, bu projeyi yaparken Uludağ Üniversitesi ile işbirliği yaptık, çalıştaylar yaptık, STK’larla, halkımızla tartıştık, böylesine mükemmel bir yerimiz var. Burada ne olmalı? Ne yapmalıyız ki insanlar en faydalı olmalı? Bir proje demokrasisi işlettik, aslında bu proje demokrasisini yaptığımız bütün işlerde işlettik. Orası ile ilgili yaptığımız çalışmaların neticesinde insanlarımızın orada olmasını istedikleri her şeyi projelendirdik.
Daha neler vardı, Uğur Mumcu Kültür Merkezi yetersizdi hepimiz biliyoruz. Daha büyük kompleks, kongre kültür merkezi, sinema salonu, açık hava anifi tiyatro, yürüyüş yollarından, çocukların oyun alanlarına, uçurtma alanlarına orada bir arasta bir çarşı yarattık. Mudanya’da marka olabilecek, cazibesi üst seviyede olacak, kafeteryası, alışveriş merkezi, hediyelik eşya dükkanları, kitapçısı ile Mudanya’nın çok önemli bir yaşam alanı olacak. Seyir terasları var, restoranları var, okuma salonları var, tamamı ile engelsiz otoparkıymış, insani ihtiyaçların tamamıyla karşılandığı, yediden yetişe herkesin kendisi ifade edeceği, cebine parası olanın da, olmayanın da yaşamını rahat sürdürebileceği, güneşin doğuşu ve batışının da en güzel seyredildiği mekanında mükemmel bir proje hazırlandı. Bu proje ile ilgili ilk etap olarak yolun deplase edilmesi gerekiyordu. Bu aşamada yolun asfaltlaması bitme sürecine geldi. Yol deplase edilmeden diğer alanlarda çalışmak mümkün değildi. Şu anda diğer alanlarda çalışmalar kısa sürede tamamlandı. Her ne kadar önümüze engel çıkarılsa da, bu engellerin bir kısmını aştık, son olarak orada bir heyelan vakasını öngörerek mühendislerimizle, kadrolarımızla karayolları ile yaptığımız görüşmelerde, her ne kadar bizim öngörümüzü teklifimizi haklı görseler de, siyasi erkin kontrolünde oldukları için onay vermediler. Ama biz yine dedik ki madem öyle, bizler hocalarla, uzmanlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda oranın projelendirmesini sağladık. Heyelana karşı yaptığımız duvar kale duvarı gibi 7 metre genişliğinde, yukarıdaki yapıların heyelanda yıkılmalarını önlemiş olduk. Başkaları olsa bana ne der masraftan kaçar, orada bir kişiye zarar gelse bizim için önemlidir, hiçbir insanımıza zarar gelmesini istemeyiz. Oradaki sıkıntı olan imalatları yaptık, taş duvar imalatımız bitti. Yol tesviyesi, Loğlar, yağmur giderleri sonrasında asfaltlama tamamlanacak, yol deplase edildikten sonra diğer alanlarda çalışmalar hızlı bir şekilde devam edecektir. Yıldıztepe Kongre Kültür Merkezi kompleksi ihalesi hazırlandıktan sonra kısa sürede ihalesi yapılacak. Hobi salonları, nikah salonları, resim sergileri, konferansların, seminerlerin yapılabilecek şekilde büyük salonlarımız olacak, açık kapalı tiyatro salonlarımızı içinde bulunduran böylesine büyük bir projemin ihalesi bir buçuk ay gibi bir sürede tamamlanacak. İhaleden sonra o bölgede imalatlar yapılmaya başlanacak, 2019 yaz ayında büyük bir bölümü kullanılabilir hale gelecektir.
-Yerel seçimlere 5 aylık bir zaman kaldı, kulislerden aldığım bilgilere göre, yapılan anketlerde memnuniyet, oy oranları bakımından yüzde 49,5 gibi bir oran görünüyor. Buna göre genel merkez sizi tekrar aday göstermesi durumunda yeni dönem için projeleriniz neler olacak?
-Tabi ki yeni projelerimiz var. Bazı hayata geçirdiğimiz projelerden ödüller de aldık, almaya da devam edeceğiz. Bir sözüm vardı, Mudanya’da kimse kimsesiz kalmayacak, hiçbir çocuk yatağına aç girmeyecek dedik. Bunu başardık, Zeytin Dalı projemizle, Uğur Böceği projemizle dünyada belki de eşi benzeri olmayan örnek projemizle, Mudanya’da yaklaşık 25 bin ev tarandı. Bu evlerde kimsesiz, yaşlı, engelli insanlarımız tespit edildi. Hiçbir rencide edilmeden gıdadan sağlığa, kişisel bakımlarına kadar reklam malzemesi yapılmadan hizmet götürüldü. Çocuklarının yapmadığı saç sakal tıraşlarını, altlarının temizliğini, çamaşır, bulaşıklarını, benim meleklerim, çocuklarım yapıyorlar, yıkıyorlar. Mudanya’mızda Zeytin Dalı ve Uğur Böceği projesi özdeşleşti, Mudanya projesi oldu. Bu projeler benim ve Mudanyalıların mutlu olduğu proje, bu daha da geliştirilecektir. Ekonomik krizin derinleştiği günümüzde, belediyemizin böyle bir hizmeti vermesi çok önemli, hemen hemen faydamızın dokunmadığı ev kalmadı gibi, ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza ulaştık.
Gençlerle ilgili projemiz, gençlik kampımız, yediden yetmişe, çocuklara dair projemiz konuşulacak o kadar çok şey var ki, okullara yönelik yaptığımız hizmetler, ihtiyaç sahibi çocuklarımızı incitmeden okul ihtiyaçlarını karşılamak gibi birçok hizmetleri sıralayabiliriz. Yapacak daha çok işimiz var. Mudanya 30 yıl hatta 40 yıl hizmet görmemiş, bizim dönemimize kadar gelenler, belediye personelinin maaşlarının dışındaki kaynakları ceplerine indirmişler. Bunları bütün Mudanya biliyor. Bizler de bunun tam tersi, personeline en yüksek maaşı veren, kaynakları halkla paylaşan bir anlayış var. İşte bu belediyenin imkanları yeterli, yeter ki yerinde kullanılsın.
6630 sayılı yasa gereği bizim belediyemizin imkanları kısıtlanmış, ekonomik gelirleri azalmış bunu herkes biliyor. 2020 yılına kadar bizde bulunan, Bademli, Mürsel, Hasköy emlak vergisi ödemiyorlar. Bunların emlak vergisi ödemeye başlaması ile birlikte belediyemizin gelirleri daha da aratacak. Tabi bu gelirlerin artması ile birlikte belediyemizin projelerinde de artış olacaktır.
Örneğin çok önemsiyorum. Myrleia, Mudanya’nın ilk kurulduğu yer, oranın arkeo müze haline dönüştürülmesi, ortaya çıkarılması ile ilgili projemiz de var. Orada belediyeye ait alanlar da var. Bazıları diyor ki, önce kendi yerlerinde başlasın, kimse merak etmesin, oralarda var. Belediyemizin yerleri de arkeopark içerisinde gerekli şekilde değerlendirilecektir. Orası ile ilgili bir poje hazırlandı, bir yaşam alanı yaratılıyor. Önümüzdeki günlerde Mudanyalılara sunacağız.
-AVM ile ilgili kamulaştırma hangi aşamada?
-Orası ile ilgili kamulaştırma kararı aldık, ile ilgili dava hala devam ediyor. Bakanlıktan karar bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaatımızı bu hafta yapacağız. Aslında buranın Mudanya Belediyesi tarafından değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırması gerekir. Çünkü bu ülkenin bir değeri, ülkenin turizmine katkı verecek bir değer, yine Büyükşehir Belediyesi’nin burada duyarsız kalması çok kötü bana göre. Çünkü Mudanya da Bursa’nın en güzel bir ilçesi, böylesi bir tarihi değeri Bursa’ya kazandırmak Büyükşehri yönetenlerin de görevi, sadece bizim sahip çıkmak göreviz olduğu gibi onların da sahip çıkması gerekiyor. Aksine, gelip burada açılış kurdelesi kesmelerine bir anlam veremiyorum. Açıkçası yadırgadığımı, kınadığımı daha önce de söylemiştim. Bu konuda girişimlerimiz devam edecektir. Başka Myrleia başka bir Mudanya yok. Mudanya turizmi için çok önemli, Bursa turizmi için çok önemli, Myrleia Antik Kenti tam anlamı ile oraya çıkarıldıktan sonra, Mudanya her anlamda zenginleşecek, yolsuzluğu zaten bitirdik, yoksulluk bitecek, işçisinden köylüsüne , esnafına tüm Mudanyalılar kazanacak. Tekrar seçilirsem en büyük özlemim, Mütareke Barış Zirvesi’ni gerçekleştirmek.Tabi ki, iki dönemlik için geldik, 30 yılda 40 yılda yapılmayanları yaptık, her zaman Mudanya’da insanların mutlu olması için çaba sarf ettik, en büyük arzum Dünya Barış Zirvesi’ni Mudanya’da gerçekleştirmek.
-Teşekkürler.